ProTeam Frederik Frison: “Ik ben iemand die steeds zal terugvechten”

De 29-jarige Belg vertelt over een seizoen met ups en downs.
Algemeen 30 december 2021

Afgelopen seizoen werd Lotto Soudal-renner Frederik Frison achtervolgd door pech. Na een zware valpartij in de Scheldeprijs stond de 29-jarige Belg een twee maanden lange revalidatie te wachten. Frison, die zijn zesde seizoen bij Lotto Soudal afwerkte, vertelt over een jaar dat niet is geworden wat hij ervan had verwacht.

“Het is helaas een seizoen met veel downs geworden, vooral in het voorjaar heb ik veel pech gekend. De start van het jaar verliep vlot, maar jammer genoeg kwam het er in de klassiekers net niet uit. Als klap op de vuurpijl sloot ik het voorjaar af met een bekkenbreuk. Het heeft me toch een paar maanden gekost om opnieuw op niveau te komen. Uiteraard was ik graag naar de Tour gegaan, maar na zo’n zware blessure is het niet evident om er meteen weer te staan. De Vuelta was het volgende doel, maar toen moest ik door buikgriep op de tweede dag al opnieuw naar huis. Ik moest telkens terugvechten en opnieuw op zoek gaan naar mijn niveau. Uitgerekend toen het seizoen ten einde liep, stond ik er weer. In Paris-Tours zat alles eens mee, maar reed ik lek op 20 meter van het einde van de laatste grindstrook. Zonder pech had daar echt wel een heel mooi resultaat ingezeten. Dat had mijn volledige seizoen goedgemaakt.”

Voor Frison was het niet de eerste zware tegenslag. Ondanks die malheur slaagt hij er telkens in om gemotiveerd te blijven en terug te keren. “Jammer genoeg heb ik al enkele tegenslagen gekend in mijn carrière, maar mentaal kan ik er steeds goed mee omgaan. Elke val is er uiteraard één te veel, maar ik ben iemand die steeds zal terugvechten. Tijdens mijn revalidatie hielp het me om telkens kleine doelstellingen te stellen en zo opnieuw volledig terug te keren.”

Maar ondanks de pech, waren er ook voor Frison hoogtepunten dit seizoen. “Als ik moet kiezen, ga ik voor de Strade Bianche. Ik vind dat ik mezelf daar wel enigszins verbaasd heb. Ondanks de zwaarte van het parcours heb ik sterk gereden en mijn job perfect kunnen uitvoeren. Daarna was het voorjaar helaas wat minder, maar dat was toch een lichtpuntje. In Paris-Tours zijn er ook heel wat onverharde stroken: misschien ligt daar wel een toekomst voor mij.”

“Ondertussen heb ik mijn zesde seizoen bij Lotto Soudal erop zitten”, aldus een van de anciens van de ploeg. “Ik heb me in die periode steeds thuis gevoeld. Het is echt een vriendengroep geworden. Persoonlijk ben ik zelf ook heel erg geëvolueerd en daar mag ik best fier op zijn. Velen hadden misschien niet verwacht dat ik zo ver zou geraken. Uiteraard is er nog steeds ruimte voor verbetering en daarom blijven we ieder jaar hard werken.”

Het leven als knecht past Frison, al blijft hij ook zijn eigen ambities koesteren. “Al vroeg in mij carrière besefte ik dat ik geen afwerker zou zijn. Dan kom je snel in de rol van helper terecht. Binnen die rol als knecht ben ik ook onder de renners fel in achting gestegen. Ondertussen kan ik onze kopman nog in de finale bijstaan. En als ik de kans krijg, ben ik zelf ook in staat om een finale te rijden. Ik ben iemand die me steeds de volle honderd procent geeft voor een ploegmaat. Natuurlijk geeft de enorme appreciatie van onze kopmannen een goed gevoel en dat tikkeltje meer motivatie om er vol voor te gaan. Volgend jaar hoop ik toch ook zelf eens op een uitschieter in het voorjaar, waarmee ik heel wat mensen kan verrassen.”

Foto's: Photo News.

In dit artikel