ProTeam Lotto Soudal kan geen topresultaat bemachtigen in de Ronde

Zowel Tim Wellens als Victor Campenaerts reden een aandachtige finale van ‘Vlaanderens Mooiste'.
Race 03 april 2022

Lotto Soudal heeft zich getoond in de 106de Ronde van Vlaanderen, maar kon geen topresultaat uit de brand slepen in Oudenaarde. Zowel Tim Wellens als Victor Campenaerts reden een aandachtige finale van ‘Vlaanderens Mooiste’, maar moesten zich tevreden stellen met een verre ereplaats.  

Niet lang nadat de 106de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen op gang werd geschoten, vormde zich na een snelle openingsfase een kopgroep van negen, waar Lotto Soudal werd vertegenwoordigd door de jonge Sébastien Grignard. In het peloton bleef het relatief rustig tot en met de beklimming van de Berendries, waar een omvangrijke groep voor de vlucht vooruit koos.

Lotto Soudal kreeg in de Ronde ook af te rekenen met pech. Op een 80-tal kilometer van de finish geraakten zowel Brent Van Moer, Florian Vermeersch en Cedric Beullens betrokken in een valpartij. Het drietal kon gelukkig hun weg verderzetten en haalden de finish in Oudenaarde. De schade lijkt op het eerste zicht mee te vallen.

Op de Kanarieberg besefte Tim Wellens het gevaar van die move en maakte hij de sprong naar voor. Net voor de tweede beklimming van de Oude Kwaremont maakte de 30-jarige Belg de aansluiting en het was daar dat de wedstrijd ook in een beslissende plooi werd gelegd.

Een kopgroep van vijf kreeg vorm met Van der Poel, Pogacar, Madouas, Wright en Van Baarle. Het Lotto Soudal-duo Wellens en Campenaerts bevond zich in een omvangrijke achtervolgende groep en moest de debatten van op de tweede rij volgen. Op de laatste keer Oude Kwaremont legden Pogacar en Van der Poel hun kaarten op tafel. Niemand bleek in staat te volgen en zo reed het duo naar Oudenaarde, waar het pokerde in de eindsprint. Van der Poel won uiteindelijk de Ronde, achtervolgers Van Baarle en Madouas hielden Pogacar verrassend van een podiumplek. Victor Campenaerts finishte als eerste Lotto Soudal-renner op een 33ste plek.

Victor Campenaerts: “Het was voor mij krachten sparen tot aan de Berg Ten Houte, waar ik een eerste serieuze inspanning leverde. De tweede beklimming van de Oude Kwaremont werd aan een ziedend tempo afgewerkt, maar ik voelde me er nog best oké. Daarna was het echter zaak van aanklampen. Samen met Tim bevond ik me in een degelijke positie, maar het was duidelijk dat de sterkste renners waren gaan vliegen. Toen werd ook duidelijk dat het beste er bij mij af was. Om echt een goed resultaat te behalen in de Ronde ben ik misschien nog iets te veel tijdrijder en heb ik zoals eerder aangehaald nog dat tikkeltje te weinig uithoudingsvermogen om mee te spelen in dergelijke Monumenten.”

Tim Wellens reed met twee andere renners indrukwekkend naar een interessante achtervolgende groep toe na de beklimming van de Kanarieberg, maar moest bergop zijn meerdere erkennen.

“Ik voelde me niet de sterkste op de beklimmingen dus werd het anticiperen voor mij. Dat lukte goed, maar op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont ging het licht uit en zat er dan ook geen ereplaats meer in”, reageert Tim Wellens.

Foto's: Maxime Van der Wielen.

In dit artikel