ProTeam Etappewinst voor Philippe Gilbert in de Vierdaagse van Duinkerke

"Deze overwinning brengt toch wel de nodige emoties met zich mee."
Race 05 mei 2022

Lotto Soudal-renner Philippe Gilbert heeft in Mont Saint Éloi de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam geschreven. De 39-jarige Belg lanceerde op een aankomst voor punchers zijn typische versnelling en knalde naar de etappezege. Dankzij de bonificatieseconden schuift de Lotto Soudal-renner op naar een tweede plek in het algemeen klassement, in dezelfde tijd als Nederlander De Kleijn.

In de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke kreeg het peloton tussen Péronne en Mont Saint Éloi heuvelachtige wegen voor de wielen geschoven. Een ontsnapping van drie renners muisde er al snel vanonder maar alles zou worden beslist in de vier lokale ronden van ruim 12 kilometer op en rond Mont Saint Éloi, een korte maar nijdige beklimming, ideaal voer voor de punchers.

Op het lokale circuit werd er slag om slinger aangevallen, maar uiteindelijk slaagde niemand erin om definitief uit de greep van het peloton te blijven. Nadat de vroege vlucht met minder dan tien kilometer te gaan werd ingelopen, kondigde zich een nieuwe groepssprint aan. Het was Philippe Gilbert die door zijn Lotto Soudal-ploegmaats naar voor werd geloodst en in een ideale positie aan de voet kwam. Gilbert ging krachtig aan en nam dankzij zijn typische versnelling al snel enkele meters voorsprong. De 39-jarige Belg hield zijn inspanning vol tot op de streep en mocht de handen in de lucht steken voor zijn 79ste profoverwinning.

Lotto Soudal moest noodgedwongen het geweer van schouder veranderen nadat sprinter Arnaud De Lie ten val kwam in de openingsetappe, dat besefte ook Philippe Gilbert. “We zijn hier met een sterke ploeg en kwamen voor een goed klassement en om etappes te winnen met onder meer Arnaud De Lie. Jammer genoeg viel hij in de eerste etappe al uit en moesten we het dus over een andere boeg gooien. Zo gezegd, zo gedaan. Het team reed de perfecte koers vandaag en ik kon het aan het eind zelf afmaken.”

Gilbert is in de wolken met zijn eerste zege sinds geruime tijd. “Deze overwinning brengt toch wel de nodige emoties met zich mee, het was tenslotte al even geleden dat ik nog eens kon winnen. Maar mijn armen in de lucht gooien ben ik duidelijk nog niet verleerd”, knipoogt Philippe Gilbert.

Dankzij de ritwinst komt Gilbert in dezelfde tijd als leider van het algemeen klassement, de Nederlander De Kleijn. “Alles is nog speelbaar voor de eindzege. Morgen krijgen we wellicht een nieuwe sprint en op zaterdag wordt de etappe op en rond de Casselberg cruciaal. Ik ken de helling vanuit Gent-Wevelgem en het wordt ongetwijfeld een lastige dag. Met nog zes Lotto Soudal-renners binnen de tien seconden hebben we alvast meerdere troefkaarten in handen”, besluit Gilbert.

Foto: Belga.

In dit artikel