ProTeam Sylvain Moniquet knap vierde in eerste Giro-bergetappe

De jonge Belg toont zich meteen bij zijn debuut in de Giro.
Race 10 mei 2022

Lotto Soudal-youngster Sylvain Moniquet heeft zich bij zijn debuut in de Giro meteen getoond. De 24-jarige Belg maakte in de vierde etappe van de Ronde van Italië deel uit van een veertienkoppige ontsnapping die het op de flanken van de vulkaan Etna uiteindelijk ook zou uitvechten om de etappezege. In een sprint met twee trok Lennard Kämna het laken naar zich toe, de Spanjaard Juan Pedro López moest vrede nemen met de tweede plek maar werd zo wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de eerste rit op Italiaans grondgebied werd het peloton meteen getrakteerd op een stevige bergetappe met aankomst op de Etna na een beklimming van ruim twintig kilometer. Na de start in Avola werd er slag om slinger aangevallen en uiteindelijk vormde zich trapsgewijs een ontsnapping van veertien renners met daarbij ook Lotto Soudal-klimmer Sylvain Moniquet. De verstandhouding in de kopgroep was goed en ook in het peloton liet men de voorsprong oplopen tot ruim tien minuten.

Toen de kopgroep met een comfortabele voorsprong de voet van de slotklim bereikte, werd duidelijk dat de etappewinnaar vooraan te vinden was. In de lange beklimming van de Etna kwamen de beste klimmers van de ontsnapping bovendrijven. De 24-jarige Moniquet maakte indruk maar ritwinst bleek net iets te hoog gegrepen. Die ging naar de Duitser Kämna, die de Spanjaard López versloeg in een sprint met twee. Sylvain Moniquet sprintte naar een vierde plek, net voor zijn landgenoot Vansevenant.

Sylvain Moniquet: “Uiteraard ben ik tevreden met deze vierde plek. Het doel was om in de ontsnapping te geraken vandaag en dat lukte alvast goed. Aan het eind draaide het allemaal rond de 22 kilometer lange beklimming van de Etna, waar er niet veel tactiek aan te pas kwam en de benen moesten spreken. Ik kon mijn inspanning goed indelen maar de laatste drie tot vier kilometer waren er net iets te veel aan. Helaas val ik net naast de podiumplaatsen, maar daar moet ik vrede mee nemen. Dit was pas de eerste bergetappe en er komen nog heel wat kansen aan. Ik hoop dat de conditie dag per dag beter wordt, ik voel me in ieder geval goed en vol motivatie om nog mooie resultaten neer te zetten. Na twee vlakke etappes ben ik terug ‘back in business’.”

Foto: Photo News.

In dit artikel