ProTeam Ontsnappingskoning Thomas De Gendt slaat toe in de Giro

De Gendt pakt op schitterende wijze zijn tweede etappezege in de Giro.
Race 14 mei 2022

Thomas De Gendt heeft in de Giro een nieuwe memorabele overwinning aan zijn palmares toegevoegd. In de achtste etappe van de Ronde van Italië, met start en finish in Napels, maakte De Gendt samen met ploegmaats Harm Vanhoucke en Sylvain Moniquet deel uit van een ontsnapping van ruim twintig renners. 

Op een lastig circuit op en rond de Monte Procida werd de vroege vlucht gestaag uitgedund en glipten er na een tactisch steekspel vijf renners weg, met daarbij ploegmaats De Gendt en Vanhoucke. Het vijftal had nooit veel voorsprong op de eerste achtervolgers en in de laatste kilometers kwam het duo Van der Poel - Girmay hen nog bijna in de nek vallen. Uiteindelijk was het Vanhoucke die de sprint aantrok voor De Gendt, die met een machtige versnelling zijn tweede Giro-etappe binnenhaalde, tien jaar na zijn eerste op de Stelvio.

“Vandaag had ik echt een superdag en met drie ploegmaats in de ontsnapping konden we wat pokeren”, zei De Gendt na afloop. 'We speelden het dan ook perfect uit. Door ziekte en pech kon ik de afgelopen jaren niet presteren zoals ik wilde en daarom voelt deze zege misschien nog specialer dan die op de Stelvio.”

“Ik twijfelde zelfs of ik wel in een goede vorm aan de start van deze Giro zou komen. Maar deze zege bewijst dat ik er helemaal opnieuw sta. Deze rit deed me denken aan de etappe in Barcelona tijdens de Volta a Catalunya. De opeenvolging van de hellingen waarbij het moeilijk is om te recupereren ligt me goed en daarom reed ik steeds een strak tempo naar boven om niemand echt rust te bezorgen.”

“Ik weet dat ik na een dergelijke etappe snel ben, voelde me nog sterk en gokte op de sprint. Harm speelde het ploegenspel dan ook perfect in de laatste kilometers met de opkomende Van der Poel en Girmay. Op driehonderd meter van de meet perste ik er alles uit en dat volstond voor de overwinning”, besluit De Gendt.

Foto: Photo News.

In dit artikel