ProTeam Arnaud De Lie wint nu ook Egmont Cycling Race

Negende overwinning van het seizoen voor de Belgische neo-pro.
Race 23 augustus 2022

Twee dagen na winst in Schaal Sels heeft Lotto Soudal-renner Arnaud De Lie nog maar eens zijn snelle benen in de verf gezet. De 20-jarige Belg sprintte in Zottegem op imposante wijze naar winst in de Egmont Cycling Race, die na een aantrekkelijke wedstrijd uiteindelijk werd beslist in een massasprint. De Lie versloeg na een knappe lead-out van Jasper De Buyst de Fransman Arnaud Démare en pakte zo al zijn negende overwinning van het seizoen. Ploegmakker Jasper De Buyst maakte het Lotto Soudal-feestje in Zottegem compleet en werd derde.

 “In de laatste ronde zat ik echt op de limiet, maar toen ik in de ultieme 200 meter de finish in het zicht kreeg, perste ik er alles uit en dat was uiteindelijk genoeg voor mijn negende overwinning dit seizoen. Als ploeg wilden we er een lastige koers van maken, daarom ook de aanvallen van onder meer Florian en Victor. Voor ons hoefde het niet per se op een sprint uit te draaien, maar uiteindelijk was het aan mij om het af te maken. Een eerste en derde plaats is een mooi bewijs dat onze tactiek werkte vandaag”, zegt Arnaud De Lie.

 Het parcours van de Egmont Cycling Race, een 1.1 UCI-wedstrijd, leende zich met enkele kasseistroken en hellingen tot een attractieve koers, en zo geschiedde ook.

 “In de laatste ronde werd er slag om slinger aangevallen, en dat maakte het er niet gemakkelijk op natuurlijk. Ook de finish zelf was oplopend, maar Jasper heeft me op indrukwekkende wijze richting laatste 200 meter geloodst. Ik moest enorm diep gaan om deze overwinning te behalen maar ben superblij dat ik het kan afmaken.” 

Met zijn tweede overwinning in 3 dagen trapt Arnaud De Lie het laatste deel van zijn seizoen zeer succesvol af. "Ik probeer gewoon iedere race waar ik aan de start sta te winnen: voor mezelf en voor de ploeg. Op mijn eigen vraag ga ik dan ook niet naar het WK voor beloften in Australië. Met 9 overwinningen bij de profs op zak, heb ik in die categorie niets meer te zoeken. Liever koers ik nog wat in België en Frankrijk, waar mijn ouders en fans kunnen komen kijken."

 Jasper De Buyst reed in de Egmont Cycling Race – die hij zelf won in 2017 – een thuiskoers en wist na een knappe lead-out derde te eindigen.

 “Met een eerste en een derde plaats is het een perfecte dag voor Lotto Soudal. We hadden een duidelijk plan om de koers te maken en Arnaud te beschermen richting een mogelijke eindsprint. Dat hebben we prima uitgevoerd en zo hoefden we de koers ook niet te dragen. Net voor de laatste kasseistrook van de dag reed er een kleine groep weg, maar er was met de lastige laatste kilometer geen reden tot paniek. We bleven kalm en maakten het op mooie wijze af. Mijn recente ereplaatsen in Circuit Franco-Belge, Tour of Leuven en vandaag stemmen me uiteraard tevreden. Vooral deze podiumplek in eigen streek geeft me een fijn gevoel na heel wat pech de afgelopen maanden”, besluit Jasper De Buyst.

Foto's: Photo News.

In dit artikel