ProTeam Caleb Ewan bezorgt Lotto Soudal 25ste overwinning van het seizoen in Grand Prix de Fourmies

De Australiër toont zich de snelste van een uitgedund peloton en pakt zijn zevende zege van het seizoen.
Race 11 september 2022

Caleb Ewan heeft Lotto Soudal in het Franse Fourmies de 25ste overwinning van het seizoen bezorgd. De Australiër was de snelste aan het eind van de 89ste editie van de Grand Prix de Fourmies, die door een grote valpartij in de slotkilometers uitdraaide op een sprint van een kleine groep. Het was Jasper De Buyst die met een indrukwekkende inspanning aan het eind zijn ploegmaat Ewan in polepositie bracht. Groenewegen speelde op de verrassing, maar Caleb Ewan antwoordde met een krachtige versnelling en sprintte autoritair naar zijn zevende overwinning van het seizoen.

 Met heel wat sprinters aan het vertrek van de GP Fourmies (1.Pro) kondigde de Franse eendagswedstrijd zich aan als een krachtmeting tussen de snelle jongens en zo geschiedde ook. Na maatwerk van het peloton werd de vroege vlucht ingerekend op enkele kilometers van het einde. De sprintvoorbereiding werd echter ontsierd door een valpartij, waarbij een groot deel van het peloton tegen de vlakte ging, ook Arnaud De Lie ging tegen de grond. Een kleine groep zou de sprint betwisten en het was Jasper De Buyst die met een enorme inspanning Caleb Ewan in perfecte positie afzette richting de laatste hectometers. Ewan reageerde op Groenewegen, die zijn sprint vroeg inzette en remonteerde zo de Nederlander richting zijn zevende overwinning van het seizoen.

“Het doel was om de wedstrijd te winnen en dankzij een indrukwekkende teamprestatie zijn we daarin geslaagd. Al vroeg in de wedstrijd vertelde ik mijn ploegmaats dat ik over goede benen beschikte en daarom namen we de wedstrijd direct in handen. We hadden de koers steeds onder controle en het is dan ook mooi om het harde werk te belonen met de 25ste overwinning van het seizoen”, reageert Caleb Ewan.

 Lotto Soudal was naar Frankrijk afgezakt met zijn twee sprinters Caleb Ewan en Arnaud De Lie, die in de slotkilometers betrokken was in een grote valpartij. Dat gooide roet in het eten van de vooropgestelde tactiek, maar toch kon Lotto Soudal, mede dankzij een indrukwekkende Jasper De Buyst het laken naar zich toetrekken.

“Volgens het oorspronkelijke plan zou Jasper de lead-out doen met Arnaud in het wiel en ik er vlak achter, door het verschil in grootte uiteraard. Die crash zorgde voor een heel kleine groep die zou sprinten voor de zege en zo werd het een tricky finale waarbij Jasper al vroeg aan de bak moest. Maar hij deed het schitterend, zijn lange kopbeurt – met een lichte tegenwind – was indrukwekkend. Hij zette me op het perfecte moment af, ik kon meteen op het wiel van Groenewegen springen en mijn versnelling lanceren. Ik was niet echt verrast dat de Nederlander relatief vroeg aanging, want met de flauwe bocht aan het eind was het een lastige beslissing wanneer ik juist mijn sprint moest aangaan. Ik ging uiteindelijk op het juiste moment en dat bleek de juiste zet. De licht oplopende finish was uiteraard ook op mijn lijf geschreven. Enkel jammer dat Arnaud er in de finale niet meer was, want met de lead-out van Jasper zouden we misschien samen op het podium gestaan hebben”, besluit de Australiër.

Een ontgoochelde Arnaud De Lie kwam na zijn valpartij met de schrik vrij, de 20-jarige Belg liep naast enkele schaafwonden geen grote blessures op.

Foto: Photo News.

In dit artikel