Algemeen Lotto Dstny en UGent gaan strategisch partnerschap aan

De samenwerking zal de coaches, trainers, nutritionisten, medische staf en andere professionals van de wielerploeg een wetenschappelijk klankbord bieden.
Algemeen 15 december 2022

De Belgische professionele wielerploeg Lotto Soudal, vanaf 1 januari Lotto Dstny, en de Universiteit Gent starten een strategisch partnerschap. De samenwerking zal de coaches, trainers, nutritionisten, medische staf en andere professionals van de wielerploeg een wetenschappelijk klankbord bieden. De ervaren onderzoeksgroep PACE (sportfysiologie en trainingsleer) van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan de UGent vindt in de wielerploeg het ultieme uithangbord en een kans om hun wetenschappelijke kennis naar de praktijk te vertalen.

De samenwerking met de UGent is voor Lotto Dstny een volgende stap in de verdere professionalisering van de performance afdeling van de ploeg. “Voor ons is dit een geweldig klankbord voor onze coaches, trainers, nutritionisten, medische staf en alle andere specialisten binnen de ploeg”, zegt sportdirecteur Nikolas Maes. Samen met Maxime Monfort staat hij aan het hoofd van de performance afdeling van de ploeg. “Het is een manier om alles nog beter te finetunen in onze ploeg met een wetenschappelijke onderbouwing. Alle onderwerpen kunnen aan bod komen: warmtetraining, hoogtetraining, bewegingswetenschap, krachttraining, voeding, hydratatie en veel meer. Over die laatste twee topics zijn we momenteel al zeer concreet in gesprek.”

Concreet zullen Lotto Dstny en PACE (UGent) onder leiding van professor Jan Boone op regelmatige basis samenkomen om kennis uit te wisselen over verschillende onderwerpen. Ploegdokter Peter Plessers: “Als artsen, trainers, coaches en nutritionisten hebben wij uiteraard een gedegen basiskennis van ons domein, aangevuld met de zeer specifieke ervaring binnen de wielersport. Voor ons is het echter onmogelijk om de continue stroom aan wetenschappelijk onderzoek en publicaties bij te houden. En dat terwijl daar wel zeer interessante inzichten in te vinden zijn. In de onderzoeksgroep onder leiding van professor Jan Boone hebben we een zeer professionele en kundige partner gevonden om die specifieke kennis naar ons te vertalen. Enerzijds om nieuwe inzichten op te doen, maar evengoed om bestaande praktijken of protocollen op wetenschappelijke basis te ondersteunen.”

De onderzoeksgroep PACE van de UGent staat onder leiding van professor Jan Boone. Hij is zeer enthousiast over de samenwerking met de professionele Belgische wielerploeg: “Wij zijn twee Belgische instituten met een zekere historie en reputatie die de krachten bundelen. Concreet zullen wij proactief met bepaalde sportwetenschappelijke kennis naar de ploeg stappen en andersom kan de ploeg met alle mogelijke vragen bij ons terecht. Uit de verschillende sessies die we al samen hebben gehad, merken wij hoezeer de ploeg openstaat voor nieuwe kennis. Als wetenschapper is het fijn om te kunnen sparren met de specialisten die in het werkveld staan. Zowel voor ons als voor de ploeg is deze samenwerking dus heel positief.”

Foto's: Photo News & Vanvid Multimedia.