ProTeam Ewan sprint naar nipte tweede plek in Tour Down Under

"Eerlijk gezegd was ik wat verrast om zo dicht bij de overwinning te komen"
Race 18 januari 2023

In de eerste etappe in lijn van de Tour Down Under was Caleb Ewan meteen op de afspraak. De 28-jarige sprinter eindigde tweede in Tanunda na een massasprint. Op de oplopende finish kwam Ewan met een machtige sprint nog sterk opzetten, maar de Australiër kwam net tekort voor de ritzege. Die ging naar de Duitser Phil Bauhaus. Eerlijk gezegd was ik wat verrast om zo dicht bij de overwinning te komen. Ik dacht dat ik te ver zat voor de overwinning. Ik ben uiteraard ontgoocheld dat ik net niet kon winnen, maar ben tegelijk tevreden met deze vorm en sprint.”

In en rond Tanunda kreeg het peloton een geaccidenteerd lokaal parcours voorgeschoteld met de Menglers Hill als potentiële scherprechter. De laatste beklimming op tien kilometer van de finish zorgde voor een hoog tempo en nervositeit, maar uiteindelijk kwam het in Tanunda tot een massasprint. Caleb Ewan werd prima vooraan gehouden door onder meer Jarrad Drizners, die in de diepe finale nog moest afrekenen met mechanische pech. Na een razendsnelle afdaling van Menglers Hill werd er in Tanunda gesprint om de zege. Caleb Ewan baande zich een weg door het sprintgewoel en lanceerde op de oplopende finish een indrukwekkende versnelling, maar kwam een half wiel tekort voor zijn tiende etappezege Down Under.

“Ik verloor enkele ploegmaats door een valpartij maar Jarrad Drizners heeft het goed gedaan in de finale, tot zijn ketting eraf viel in de laatste afdaling. Aan het eind bevond ik me alleen, maar ik kon een goede positie behouden in de gevaarlijke laatste kilometers. Tot ongeveer de laatste kilometer was ik goed gepositioneerd, tot de lead-outs hun mannen hadden opgebruikt en ik wat werd overspoeld. Ik zat te ver en eerlijk gezegd dacht ik dat de etappe weg was. Dat ik toch nog zo dichtbij kwam, verbaasde me dus. Er komen nog enkele kansen aan deze week, dus we blijven uiteraard proberen”, besluit Caleb Ewan.

Foto: Photo News & Tour Down Under.

In dit artikel