ProTeam Lennert Van Eetvelt: “Ik wil mijn klimmerscapaciteiten verder ontwikkelen”

De 21-jarige Belg maakt op Mallorca zijn debuut bij de profs.
Algemeen 24 januari 2023

Het Development team van Lotto Dstny levert traditioneel ieder jaar enkele jongens af aan de profploeg. De voorbije seizoenen maakten onder meer Arnaud De Lie, Harry Sweeny, Sébastien Grignard en Maxim Van Gils de overstap; dit jaar vervoegen Liam Slock en Lennert Van Eetvelt het Lotto Dstny ProTeam. Vooraleer Van Eetvelt debuteert in de Mallorca Challenge, maakt de 21-jarige Belg uit Binkom tijd voor een kennismakingsgesprek.

Lennert, na enkele jaren bij het Development Team maak je dit seizoen de overstap naar de profs. Hoe kijk je terug op je tijd bij de beloften?

“Het was een heel mooie, maar ook enorm bizarre periode. Covid gooide de volledige koerskalender overhoop en zo was 2022 pas mijn eerste volwaardige seizoen in de beloftecategorie. Maar tijdens de afgelopen drie jaar bij het Development Team heb ik heel wat stappen gezet en leerde ik de ploeg ook beter kennen. De vertrouwde omgeving binnen Lotto Dstny zorgt voor een vlottere overgang richting de profs.”

Met onder meer ritwinst en een tweede plek in het eindklassement van de Giro U23, de eindzege in de Vredeskoers en een podiumplek in Luik-Bastenaken-Luik was 2022 een hypersuccesvol seizoen. Welke prestatie stak er voor jou bovenuit?

“Ik ben erg fier op de mooie prestaties die ik in verschillende topkoersen heb geleverd. Waar ik het meest tevreden over ben is de consistentie die ik het afgelopen seizoen aanhield. In bijna alle wedstrijden die ik vooraf had aangestipt, heb ik mezelf getoond en bewees ik dat ik kon presteren op het allerhoogste niveau.”

Uitblinken deed je afgelopen seizoenen vooral in het klim- en rondewerk. Wordt dat ook je focus voor de komende jaren?

“De ambitie is inderdaad om gestaag mijn klimmerscapaciteiten verder te ontwikkelen. Ik ben me ervan bewust dat het zeker niet eenvoudig wordt. Het zal tijd en toewijding vergen, maar er ligt een plan klaar en bij Lotto Dstny bevind ik me in een professionele omgeving, waar ik de perfecte ondersteuning krijg om mijn ambities waar te maken.”

Bij Lotto Dstny werd het performanceteam onder meer versterkt met nieuwe trainers en voedingsdeskundigen, zijn die veranderingen al meteen merkbaar voor jou?

“De uitbreiding van het performancedepartement kan ik alleen maar toejuichen. Als klimmer is het des te belangrijker om een strikt voedings- en trainingsschema aan te houden. Daarnaast worden er ook heel wat hoogtestages ingepland voor komend seizoen. Zelf ben ik nog nooit op hoogtestage geweest en wordt het dus interessant om te ontdekken hoe mijn lichaam op zulke trainingsprikkels reageert.”

Je profcarrière start op Mallorca. Wat verwacht je van de eerste wedstrijden en bij uitbreiding van je eerste seizoen?

“Vreemd genoeg ben ik nog nooit op Mallorca geweest. Ik heb wel gehoord dat er meteen op een hoog niveau wordt gekoerst; eenvoudig wordt mijn profdebuut dus allerminst. Ik stel mezelf voor komend seizoen nog geen specifieke doelen, ik wil me eerst aanpassen aan het profniveau en me zoveel mogelijk tonen tijdens de wedstrijden.”

Waar train je, als Belgische klimmer, het liefst?

“De trainingsmogelijkheden in België zijn voor een klimmer eerder beperkt. Daarom trek ik vaak naar Tenerife, mijn favoriete trainingsomgeving. Ik hou van de lange beklimmingen op het eiland en het doorgaans mooie weer maakt het helemaal af.”

Een afsluitende vraag. Stel dat je slechts één koers zou kunnen winnen in je carrière, welke zou dat zijn?

“Als een Grote Ronde telt, kies ik toch voor de Tour de France. Het wereldkampioenschap is uiteraard ook legendarisch, maar als klimmer is de Tour toch het hoogst haalbare.”

Foto's: Facepeeters.

In dit artikel