ProTeam Liam Slock: “Ik ben een hardrijder”

De 22-jarige Slock maakt in GP La Marseillaise zijn profdebuut.
Algemeen 27 januari 2023

Voor de 22-jarige Liam Slock betekent de GP La Marseillaise zijn eerste wedstrijd als professioneel wielrenner. De renner uit Lochristi maakte dit jaar samen met Lennert Van Eetvelt de overstap vanuit het Lotto Dstny Development Team. Voor zijn profdebuut praat Slock over zijn verwachtingen, ambities en tijd bij het Development Team.

Je hebt je eerste stage met het Lotto Dstny ProTeam achter de rug, heb je meteen al wat zaken geleerd?

Op trainingsstage merk je meteen dat het er heel wat professioneler aan toe gaat. Bij de beloften wordt er ook hard en veel getraind, maar als prof dien je je schema’s toch iets strikter te volgen. Het is fantastisch om samen met ervaren profs te trainen en ik probeer dan ook zoveel mogelijk zaken op te nemen. De renners staan ook open voor nieuwe jongens en dat maakt het des te fijner.

Wat verwacht je van eerste profjaar?

Het belangrijkste is vooral om te ontdekken hoe het er bij de profs aan toe gaat. Daarnaast heb ik de ambitie om een paar mooie resultaten te behalen. Ik besef natuurlijk ook dat ik me in dienst van de ploeg moet stellen, maar ik hoop me uiteraard ook zelf een paar keer te tonen.

Welk type renner is Liam Slock?

Mijn voornaamste sterkte ligt in het hardrijden. Ik val niet snel stil en ik sta sterk in mijn schoenen. Ik ben een echte vechter, opgeven staat niet in mijn woordenboek. Als sinds de beloftecategorie is het duidelijk dat ik in die richting wil evolueren. Vanuit de vroege vlucht proberen etappes winnen, zoals Brent Van Moer dat bijvoorbeeld deed in de Dauphiné, lijkt me wel wat. Maar eerst ligt de focus op stap voor stap te ontwikkelen.

Welke koers heeft je voorkeur?

Parijs-Roubaix. Als Belg zou ik van de Ronde moeten houden, maar toch steken de kasseien van Roubaix er voor mij bovenuit. Helaas kon ik door blessures en Covid nooit deelnemen aan de belofteversie. Hopelijk verandert dat snel bij de profs.

Je profdebuut maak je in de GP La Marseillaise.

Ja, het is meteen een lastige koers en het zal ongetwijfeld pijn doen. Het wordt een goede eerste test om te zien waar ik sta en op welke vlakken ik nog moet verbeteren. Persoonlijk leg ik de lat nog niet te hoog, het wordt vooral zo goed mogelijk mijn taak uitvoeren in functie van het team, waar we met Arnaud een heel snelle man aan de start hebben.”

Samen met Lennert Van Eetvelt maak je de overstap van het Development Team naar het profteam. Hoe kijk je terug op die periode?

Ik heb er twee seizoenen gereden en het is tot dusver de beste tijd uit mijn carrière geweest. Je wordt er perfect begeleid en het volledige team heeft een hoog niveau, waardoor je automatisch beter wordt. Het is fijn om bij het profteam heel wat bekende gezichten terug te zien.

Wat is je mooiste herinnering aan het Development Team?

Omdat een overwinning te makkelijk zou zijn, kies ik voor een herinnering aan de Tour de Bretagne. In een etappe van 220 kilometer miste ik de vroege vlucht en probeerde ik daarna samen met ploegmaat Lars Van Ryckeghem een gat van drieënhalve minuut dicht te rijden. Uiteindelijk is het ons gelukt, maar het was allemaal voor niets want in de laatste ronde werden we opnieuw ingerekend. Maar het was alleszins een mooi moment waar we nog vaak over praten.

Wat is je favoriete trainingsomgeving?

Ik woon in Lochristi, dus zijn de Vlaamse Ardennen steeds binnen handbereik. Maar eigenlijk ga ik liever wat meer bergop trainen, in de Ardennen bijvoorbeeld. Dankzij het milde klimaat is de omgeving rond het Spaanse Calpe nog een tikkeltje aangenamer.”

Foto's: Photo News & Facepeeters.

In dit artikel