ProTeam Twee op twee voor Arnaud De Lie in Bessèges

De Lie schrijft nu ook etappe drie in de Ster van Bessèges op zijn naam.
Race 03 februari 2023

Arnaud De Lie heeft nu ook de derde etappe van de Etoile de Bessèges op zijn naam geschreven. De Lotto Dstny-renner maakte onderweg andermaal indruk en toonde zich in Bessèges uiteindelijk de snelste van een uitgedund peloton. Voor De Lie is het zijn tweede opeenvolgende ritzege in de Ster van Bessèges, nadat de etappe van gisteren werd geneutraliseerd. De 20-jarige Belg verstevigde dankzij de winst ook zijn leiderspositie in het algemeen klassement, op de vooravond van de koninginnenetappe richting de Mont Bouquet. 

De derde etappe brak volledig open in de afsluitende lokale ronde met daarin twee beklimmingen. Een beresterke Arnaud De Lie kon andermaal rekenen op de steun van zijn ploegmaats en pikte in de beslissende fase zijn wagonnetje vooraan aan. Na de laatste keer Col des Brousses volgde een technische afdaling, waar de kopgroep echter in verschillende stukken brak. De Lie werd gegrepen door een achtervolgende groep, die op zijn beurt het gat naar de kop van de koers dichtte. In de voorlaatste kilometer plaatste De Lie zelf nog een aanval maar uiteindelijk zou de 20-jarige Belg het afmaken in de sprint, waar hij autoritair naar zijn tweede ritzege in de Ster van Bessèges knalde.

 Arnaud De Lie: “Deze overwinning lijkt op het eerste zicht vanzelfsprekend, maar dat was het allerminst. We hadden verwacht dat de koers al vroeg zou ontploffen, maar uiteindelijk werd er pas oorlog gemaakt op het lokaal circuit. Op de voorlaatste beklimming was ik niet meteen mee, maar gelukkig waren er mijn ploegmakkers die me terug vooraan brachten. Op de laatste beklimming deed ik er alles aan om te volgen, maar ik was eerlijk gezegd wat door mijn beste krachten heen en ging als laatste van de kopgroep de technische afdaling in, waar het scheurde.”

In de achtervolging hoopte De Lie dat de kopgroep zou gegrepen worden, en dat gebeurde ook in de laatste kilometers. 

“Gelukkig was de samenwerking in de kopgroep niet optimaal. Uiteindelijk kwam het allemaal samen in de laatste kilometers en pareerde ik nog een versnelling van een UNO-X renner, want aanval is de beste verdediging, toch? We werden teruggepakt en ik kon nog voldoende herstellen.  Ik moest een lange sprint rijden, maar zo heb ik het graag. Het is fantastisch om opnieuw knap werk van het team af te rondenwant zonder Sébastien Grignard en Cedric Beullens aan de start was het toch niet evident vandaag”

“De aankomst bergop morgen? Uiteraard moet je een leiderstrui altijd zo goed mogelijk verdedigen, maar het is echt wel een zware beklimming. Ik verwacht niet dat het zal lukken, maar we zullen er in ieder geval alles aan doen”, besluit een gretige Arnaud De Lie.

Zowel Sébastien Grignard als Cedric Beullens startten niet in etappe drie. Beiden waren betrokken in de grote valpartij gisteren. Grignard liep schaafwonden en kneuzingen op, maar in het ziekenhuis werden geen breuken vastgesteld. Voor Beullens was het de derde valpartij in korte tijd. Hij moet een wonde aan de knie laten genezen.

Foto's: Nicolas Mabyle - DirectVelo.

 

 

In dit artikel