Algemeen Hoofdtrainer Jeroen Dingemans: ‘Deze groep hangt enorm goed aan elkaar’

Het performance team van de ploeg kreeg een upgrade en Jeroen Dingemans werd de nieuwe hoofdtrainer.
Algemeen 21 februari 2023

Samen met zijn collega’s Sander Cordeel en Loïc Segaert was hij misschien wel een van de belangrijkste transfers van Lotto Dstny. Het performance team van de ploeg kreeg een upgrade en Jeroen Dingemans werd de nieuwe hoofdtrainer. Met een gezonde ambitie, maar ook de spanning van een nieuweling staat hij aan de vooravond van het begin van het Belgische wielerseizoen.

 

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

Samen met zijn collega’s Sander Cordeel en Loïc Segaert was hij misschien wel een van de belangrijkste transfers van Lotto Dstny. Het performance team van de ploeg kreeg een upgrade en Jeroen Dingemans werd de nieuwe hoofdtrainer. Met een gezonde ambitie, maar ook de spanning van een nieuweling staat hij aan de vooravond van het begin van het Belgische wielerseizoen.

Dag Jeroen, welkom bij de ploeg. Hoe waren je eerste weken?

“Super positief, eigenlijk. Natuurlijk is ons werk niet begonnen op 1 januari, maar waren we al hard aan het werk in de maanden daarvoor. Loïc, Sander en ikzelf zijn de drie nieuwe trainers van het performance team. De voorbereiding is tot nu toe goed verlopen, net als de trainingskampen. We krijgen goeie reacties en feedback en geloven dat we een goeie, positieve nieuwe wind in de ploeg kunnen zijn.”

Hoe zie je jullie rol binnen de ploeg?

“Dit is de eerste keer dat de ploeg werkt met zo’n grote interne trainersstaf. We coördineren alle aspecten van de performance en zorgen ervoor dat alle departementen op dezelfde lijn zitten. We zorgen dat er communicatie is tussen de nutritionisten, artsen en ploegleiders. Daarnaast zullen we veel op de wedstrijden zijn, zodat we weten wat er echt gebeurt in de koersen. We willen niet alleen naar de data kijken.”

Naast de komst van jullie drie, is er een extra nutritioniste aan boord gekomen en een samenwerking met de UGent opgestart. De zaken bewegen dus in de ploeg. Mogen of moeten we daar al direct resultaten van verwachten, of zijn dit allemaal zaken die zich meer op de lange termijn zullen bewijzen?

“Op basis van de positieve dingen die we al gezien hebben - de data, trainingen en andere cijfers – geloof ik dat het dit seizoen al in de goeie richting gaat. Maar we hebben een heel jong team. Hoe dan ook werken we dus met een langetermijnvisie en een plan voor meerdere jaren. De samenwerking met de UGent, bijvoorbeeld, is pas enkele maanden geleden gestart. We hebben daar veel ideeën over en zaken die we willen onderzoeken en optimaliseren in ons performance team. We kijken dus zeker verder dan dit jaar. Maar natuurlijk hopen we ook op een goed seizoen 2023.”

Wat is het potentieel van deze groep renners?

“Er zijn enkele heel goede kopmannen. Arnaud De Lie heeft vorig jaar iedereen verbaasd met al zijn overwinningen. Ik denk dat we voor dit seizoen niet zozeer moeten focussen op het aantal overwinningen, maar eerder proberen de kwaliteit van resultaten naar een hoger niveau te tillen. Ik heb ook het gevoel dat Caleb Ewan op een heel goed niveau zit. Dat zijn de twee overwinningenpakkers, om het zo te zeggen. Maar daaronder is een heel sterke, brede kern die nu ook, zeker met het nieuwe puntensysteem, opportuniteiten zullen krijgen. Misschien dat zij hiervoor sneller in een dienende rol werden gedwongen, maar nu denk ik wel dat we op een collectieve en offensieve manier kunnen koersen. Ik hoop dat dat heel goed uitdraait, want ik geloof dat heel veel jongens boven zichzelf kunnen uitstijgen wanneer we op een interactieve en offensieve manier kunnen koersen.”

Was je, als nieuwkomer in de ploeg, verbaasd door sommige renners?

“Ik werkte al met Florian Vermeersch en Cedric Beullens, maar de jonge renners hebben me zeker verbaasd. Iemand als Lennert Van Eetvelt, waar we zeker heel voorzichtig mee moeten zijn en focussen op de toekomst, is een groot talent. Maar de laag net onder die twee kopmannen hangt heel goed aan elkaar. Voor mij is het leuk om te zien dat de sfeer zo goed is en iedereen ervoor wil gaan. Het is een heel homogene groep waarbij niemand zich beter dan een ander voelt. Ze zullen door het vuur gaan voor elkaar.”

Waarom heb jij voor Lotto Dstny gekozen?

“De vraag is mij gesteld geweest, waarschijnlijk vanwege mijn werk met Florian Vermeersch en Cedric Beullens. Ik heb geen twee keer na moeten denken. Als coach is dit toch het summum van wat je kunt bereiken. Het is super leuk om mee de lijnen te kunnen uitzetten qua performance. Dingen die voorheen als externe trainer misschien frustrerend waren, zijn verdwenen nu. Nu kunnen we echt ons eigen ding doen. Ik spreek echt in de ‘wij’-vorm omdat ik denk dat Loïc, Sander en ikzelf een heel goede driepoot zijn. We vullen elkaar goed aan en staan als een team achter de renners.”

Wanneer zal 2023 een succes zijn geweest voor jou?

“Wanneer we hebben bewezen dat we WorldTour waardig zijn. Ik denk dat vorig jaar heel goed was, maar de jaren voordien misschien wat minder. Ik denk dat we allemaal blij zijn dat de druk van het puntensysteem een beetje weg is nu. Er was zoveel te doen rond die puntenstrijd en onze degradatie. Niet alles wat daarover geschreven en gezegd is, is terecht geweest, vind ik. Maar ik denk dat we dit jaar kunnen bewijzen dat we een volwassen ploeg zijn die dicht bij de eerste tien ploegen in de ranking kan komen.”

Foto: Photo News. Video: Facepeeters.