ProTeam Andreas Kron: ‘Ik ben heel trots op de keuzes die de ploeg gemaakt heeft’

De Deen blikt terug op vorig seizoen en kijkt vooruit naar 2023.
Race 02 maart 2023

Hij was het lichtpunt van Lotto Dstny in de Tour de France van 2022. Een vierde plaats tussen alle grote namen in Lausanne. En wat als hij niet had lekgereden toen hij op weg naar Mende in de beslissende kopgroep zat? Voor Andreas Kron smaakte het in ieder geval naar meer. De jonge Deen verlengde vorig jaar zijn contract bij Lotto Dstny met twee jaar en is vastbesloten om terug te keren naar la Grande Boucle voor een ritzege.

 

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

Andreas Kron, hoe evalueer jij 2022?

“Ik zou zeggen: een grote rollercoaster. Er waren blessures en meerdere covidinfecties. Maar ook hoogtepunten zoals de Ronde van Zwitserland en de Tour de France. De start in Denemarken was ongelooflijk. Mijn prestaties waren in orde. Natuurlijk hadden we op meer gehoopt in 2022. Maar ik kan zeggen dat ik heel veel geleerd heb, misschien wel meer dan in 2021, terwijl ik toen meer won. Ik ben mentaal sterker geworden. Ik had een knieblessure tijdens de vorige winter en daardoor kon ik veel meer genieten van deze winter. Ik waardeer het leven als profrenner nu veel meer. Dat neem ik mee naar 2023. Het feit dat ik nu de Tour gedaan heb, maakt me ook fysiek en mentaal sterker. Ik weet dat ik het aankan en ben klaar om terug te keren om voor ritzeges te gaan.”

Je verlengde ook je contract met twee jaar. Kun je die keuze uitleggen?

“Ja, ik heb mijn contract tijdens de Tour verlengd. Ik ben heel gelukkig in het team. We zijn een sterk team en ik voel me hier thuis. Dat is belangrijk als je zoveel dagen samen op pad bent. De ploeg gaat de juiste richting in, ook al zijn we nu een ProTeam. Zowel ik als de ploeg hebben elkaar heel goed leren kennen de laatste jaren. Samen kunnen we nog grote stappen zetten.”

Wat zijn je doelen voor 2023?

“Het belangrijkste doel is om mezelf verder te ontwikkelen. Dat geldt voor mijzelf en het team. We moeten deze gelegenheid aangrijpen om terug aan de top te komen na enkele moeilijke jaren. Met Dstny als nieuwe sponsor en de degradatie, is het een goed moment. Persoonlijk wil ik vooral graag weer eens winnen. Dat is het belangrijkste doel. Daarnaast heb ik enkele wedstrijden waar ik graag goed wil presteren. Ondanks lichte ziekte een week voor de wedstrijd ben ik enorm blij om opnieuw aan de start van de Strade Bianche te staan, een wedstrijd waar ik erg van houd. Met het team mikken we op een goede prestatie. Daarna komt de Ronde van Catalonië. Daar heb ik al eens gewonnen en dat zou ik graag opnieuw doen. En daarna komen de Ardennenklassiekers. Daar heb ik een haat- liefdeverhouding mee. De eerste keer dat ik er zou rijden, werd ik ziek. Vorig jaar ben ik gevallen en werd ik daarna ziek. Dus in eerste instantie hoop ik vooral in een goede conditie aan de start te kunnen verschijnen. Als dat lukt, zal ik daarna wel zien wat er gebeurt als ik in de finale zit.”

Naast alle zaken die je zelf al benoemd hebt: de degradatie en het wedstrijdprogramma, zijn er nog verschillende andere veranderingen dit seizoen. We hebben nieuwe trainers, een nieuwe nutritioniste en een nieuwe samenwerking met de Universiteit van Gent. Hoe voel jij je bij al die veranderingen?

“Ik ben daar heel blij mee. Het team was op een punt gekomen waar we bepaalde dingen moesten veranderen. En dat doen we. Daar ben ik heel trots op. We weten dat we hard moeten werken. Het nieuwe performance team is heel goed. De trainers zijn professioneel en werken hard. Iedereen is enorm toegewijd. Hetzelfde geldt voor Britt Lambrecht, de nieuwe nutritioniste die samenwerkt met Gino Devriendt, die al bij de ploeg zat. Zoals iedereen weet, is Britt de zus van Bjorg. Dat ze hier is en in zijn voetsporen treedt, is iets heel groots. Ik ben heel trots dat ik met haar mag werken en dat ze zo gepassioneerd is. De samenwerking met de Universiteit van Gent is ook een grote stap. De wielersport werkt steeds meer samen met wetenschappers. Je moet die richting uit als ploeg en het is heel fijn dat we zo nauw met hen kunnen samenwerken. Zeker op de lange termijn zal die samenwerking zijn vruchten afwerpen.”

Wanneer zal 2023 een succes geweest zijn voor jou?

Het belangrijkste zal zijn dat ik weer eens kan winnen. Maar daarnaast hoop ik mezelf ook verder te ontwikkelen. Dat wil zeggen: aanwezig zijn in de finales van grote wedstrijden. Als me dat lukt in de grootste wedstrijden, zal ik ook tevreden zijn. Maar het grootste doel is een overwinning. En hopelijk meer dan een.”

Image: Photo News. Video: Facepeeters.

In dit artikel