ProTeam Maxim Van Gils wil sterk seizoensbegin doortrekken in heuvelklassiekers

De 23-jarige Belg na ziekte opnieuw fit voor het Ardennenluik.
Race 15 april 2023

Op zondag 16 april wacht met de Amstel Gold Race de tweede van vier koersen in het rijtje Ardennenklassiekers. In Nederlands Limburg wordt het peloton getrakteerd op 250 kilometer koers, inclusief 33 hellingen waaronder de befaamde Cauberg, Eyserbosweg en Keutenberg. Op minder dan tien kilometer van het eind is de Bemelerberg de laatste hindernis voor de finish in Berg en Terblijt.

Bij Lotto Dstny maken zowel Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn, Harry Sweeny, Jarrad Drizners en Rüdiger Selig hun debuut in de Amstel. Andreas Kron, Arjen Livyns en Maxim Van Gils zijn dan weer bekend met de Limburgse wegen.

De 23-jarige Maxim Van Gils kende een sterk seizoensbegin en kwam twee weken geleden nog dicht bij de zege in Volta Limburg Classic. Door ziekte miste hij de Brabantse Pijl, maar de jonge Belg is opnieuw fit en klaar voor zijn tweede deelname aan de Amstel Gold Race dit weekend.

“Jammer genoeg werd ik na de Volta Limburg Classic ziek, misschien zat het hondenweer daar voor iets tussen. Na enkele goede trainingen en de verkenning samen met het team voel ik me opnieuw in orde om het Ardennenluik aan te vatten”, begint Van Gils. “Dat start voor mij dus niet in België, maar in de Amstel Gold Race. Vorig jaar nam ik voor het eerst deel en leerde ik dat de Amstel een koers is zonder al te veel rustmomenten. Iedereen valt door die lastigheidsgraad op zijn plek op het eind.”

Vanaf de start van zijn seizoen in Oman tot de Volta Limburg Classic van twee weken terug maakte Van Gils indruk en reeg hij de ereplaatsen aaneen. De renner uit Wuustwezel wil de goede lijn doortrekken in de komende koersen.

“Ik ben enorm tevreden met het goede seizoensbegin en ik wil voortgaan op dit elan in de heuvelklassiekers. Ik begon sterk in het Midden-Oosten, voelde me goed in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo en legde in Catalonië de basis voor de aankomende klassiekers. Ik besef dat ik een stap gezet heb en voel me frisser om de finale van een koers aan te snijden. Het is fijn dat het harde werk loont. Ik mik in deze Ardennencampagne op een toptienplaats. Misschien is dat in de Amstel Gold Race wel het meest realistisch, maar ook een wedstrijd als de Waalse Pijl moet me zeker liggen.”

Van Gils verwacht opnieuw een lastige editie van de Amstel Gold Race. “Net als vorig jaar wordt de wedstrijd met zijn vele hellingen en technisch parcours een uitputtingsslag. Ik vermoed dat de trend van de voorbije koersen wordt verdergezet en dat de wedstrijd al vroeg zal ontploffen. De beslissing kan overal vallen, maar de steile Keutenberg wordt volgens mij opnieuw een cruciaal punt. Bij Lotto Dstny hebben we meerdere sterke renners in het team en zijn we erop gebrand om ons opnieuw te tonen”, besluit Van Gils.

Foto's: Photo News & Brecht Steenhouwer.

In dit artikel