ProTeam Andreas Kron wacht stap in het onbekende bij debuut aan Waalse Pijl

"We hebben vertrouwen geput uit de Amstel en willen hier graag een vervolg aan breien.”
Race 18 april 2023

Andreas Kron sleepte in de Amstel Gold Race een vierde plaats uit de brand voor Lotto Dstny. Maxim Van Gils sprintte naar een zevende stek. “We hebben vertrouwen geput uit deze resultaten”, aldus de jonge Deen, “hier willen we graag een vervolg aan breien.”

De 24-jarige Deen krijgt in de Waalse Pijl het gezelschap van Mathijs Paasschens, Pascal Eenkhoorn, Lennert Van Eetvelt, Sylvain Moniquet, Harry Sweeny en Maxim Van Gils. “Ik weet niet goed wat ik mag verwachten woensdag”, zegt hij, “ik start voor het eerst in de Waalse Pijl en een paar dagen later maak ik ook mijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik. Het wordt een stap in het onbekende, maar ik kijk er wel naar uit.”

Kron verkende maandag de finale van de Waalse Pijl. “We werkten de laatste 37 kilometer af. Het was een leuke tocht en de Muur van Hoei is inderdaad behoorlijk steil”, lacht hij, “dat voel je al op training en ik ga er vanuit dat we er nog veel harder opknallen woensdag tijdens de koers. Ik weet nog niet of deze wedstrijd me goed ligt. Dat zal ik je woensdag na afloop vertellen. Ik heb geen referentiepunten, want ik werkte nog nooit een eendagskoers af met aankomst op zo’n Muur. Ik vermoed dat Luik-Bastenaken-Luik me als renner iets meer op het lijf is geschreven.”

De Deen kent de wedstrijd alleen van televisie. “Ik zag Valverde heel vaak winnen en de voorbije jaren toonde Julian Alaphilippe z’n snelle benen. Vandaag de dag is de Waalse Pijl een beetje een atypische koers geworden, een 'waiting game’ tot de wedstrijd ontploft op de Muur. Terwijl er nu vaak anders wordt gekoerst en finales al vroeger open breken. Daar houd ik wel van, zoals dat in de Amstel Gold Race het geval was. In deze koers is het wachten wachten wachten”, herhaalt hij “en op het eind zien hoe hard je een Muur kan oprijden. In het verleden hebben al renners geprobeerd om de wedstrijd een andere wending te geven, maar dat lukte nooit. Misschien woensdag wel, we zullen zien, maar ik denk eerder van niet.”

Bestaat er een perfect moment om je sprint bergop te lanceren op het eind? “Dat weet ik niet”, besluit hij, “eerst en vooral moet je in goede positie aan die slothelling beginnen en daarna moet je perfect timen in de sprint en hopen op sterke benen en genoeg explosiviteit. Dit is mijn eerste deelname, een plekje in de top tien zou mooi zijn en ik verwacht ook wel één en ander van Maxim Van Gils. Ik denk dat hij in deze koers over betere papieren beschikt dan mij.”

Beelden: Photo News.

In dit artikel