Ladies Quinty Van de Guchte over haar voorjaar: “Hard, maar ik heb ontzettend veel geleerd”

Quinty Van de Guchte reed de voorbije weken haar eerste voorjaarsklassiekers: "Een echte kinderdroom".
Algemeen 26 april 2023

Quinty Van de Guchte beleefde de voorbije weken een kinderdroom. Met Lotto Dstny leefde ze zich uit in de voorjaarsklassiekers. “Ik maakte dit jaar mijn debuut in het elitepeloton”, zegt de Nederlandse, “vroeger keek ik als kind naar die koersen, nu mocht ik zelf een Monument als de Ronde van Vlaanderen rijden. Ik kijk enorm uit naar de rest van het seizoen.”

Quinty Van de Guchte was als kind een sportieve duizendpoot en experimenteerde met verschillende sporten. Fietsen won uiteindelijk haar hart en op 14-jarige leeftijd reed ze haar eerste wedstrijd: In de beginjaren nam ik het allemaal nog niet zo serieus. Ik wou vooral plezier maken op de fiets. Vanaf het tweede jaar bij de junioren werd het fietsen belangrijker en begon ik er voor te leven.”

Hoewel de Nederlandse er al langer van droomde om de overstap te maken naar het elitepeloton, hield ze de boot een aantal jaren af: Ik vond het belangrijk om eerst een diploma te halen. Studeren was mijn prioriteit. Toen ik vorig jaar mijn diploma Chemie in ontvangst nam, besloot ik om mijn droom na te jagen.”

Dat lukte na enkele mooie resultaten. Het leverde haar een contract op bij Lotto Dstny. “Ik krijg hier nu de kans om me verder te ontwikkelen binnen een fantastische ploeg met een mooi programma en een sterke omkadering.”



Dit voorjaar stond Van de Guchte aan de start van een paar klassiekers zoals Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl, wedstrijden die al lang op haar verlanglijstje stonden: “Ik ben gek op zware wedstrijden. Ik zie graag af op de fiets en in deze koersen kwam ik dan ook volledig tot mijn recht. Hellingen, kasseien en slecht weer, het was pijn lijden in deze mythische wedstrijden. Bij de start van het seizoen gaf ik aan dat ik me wou richten op het voorjaar. De ploeg steunde me daar volledig in. Samen met mijn coach stelde ik een trainingsprogramma op om me zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik huur sinds enkele jaren een appartementje in de Vlaamse Ardennen en kon me dus perfect voorbereiden op deze wedstrijden.”

De Nederlandse blikt met een tevreden gevoel terug op haar eerste voorjaar in het elitepeloton. “In één woord: het was fantastisch. Ik genoot van elk moment. Het was hard, maar ik had niet anders verwacht. Het grote doel was om dit jaar vooral veel bij te leren en inzicht te krijgen in de tactiek die nodig is om zon wedstrijd aan je palmares toe te voegen. Dit was een goede leerschool en ik ben ervan overtuigd dat deze ervaring me van pas zal komen in de toekomst. Ik kan me nu nog beter voorbereiden op deze wedstrijd en hopelijk levert me dat enkele mooie resultaten op volgend jaar.”

De renster uit Zeeland is nog maar bezig aan haar eerste jaar in het elitepeloton en wil geen stappen overslaan in haar ontwikkeling. “Bij Lotto Dstny vind ik de perfecte omgeving om verder progressie te maken. Ik leerde hier al ontzettend veel bij en ik ben er zeker van dat er nog veel ruimte voor groei is binnen deze ploeg. Hier kan ik mijn carrière verder ontwikkelen. De ploeg hangt ook sterk aan elkaar. We steunen mekaar en gunnen elkaar een mooi resultaat.”

Als kind droomde de Nederlandse van de Vlaamse koersen, maar de voorbije maanden ontdekte de renster van Lotto Dstny ook haar klimbenen. “Ik wil dus in de toekomst niet alleen mijn pijlen richten op koersen zoals de Ronde van Vlaanderen, maar ook op Luik-Bastenaken-Luik. Het zou fijn zijn om een belangrijke rol te kunnen spelen in deze koersen, mee te strijden voor het podium en wie weet: ooit zo’n Monument toe te voegen aan mijn palmares. Dat is de ultieme droom.”

Foto's: Facepeeters

In dit artikel