ProTeam Van Gils sluit sterk Ardennenluik af met 11de plek in La Doyenne

Ook Andreas Kron streed in volle finale nog mee voor een topresultaat, maar de Deen viel door een valpartij weg uit de achtervolgende groep.
Race 23 april 2023

Lotto Dstny heeft het klassieke voorjaar op een sterke manier afgesloten. Maxim Van Gils sleepte bij zijn debuut aan een slopende editie van Luik-Bastenaken-Luik een elfde plaats uit de brand. Met een 7de plaats in de Amstel Gold Race en een 8ste in de Waalse Pijl afgelopen week, sluit de 23-jarige Belg zijn Ardennencampagne op sterke wijze af. Ook Andreas Kron streed in volle finale nog mee voor een topresultaat, maar de Deen viel door een valpartij weg uit de achtervolgende groep op Evenepoel, die naar de zege soleerde.

“Ik heb enorm afgezien vandaag, maar in een Monument als Luik-Bastenaken-Luik moet je alles geven tot op de streep en dat heb ik ook gedaan. Dit is een derde ereplaats op een week tijd, een elfde plek bij mijn debuut aan La Doyenne is mooi. Ik wist wel wat ik in mijn mars had, maar toch heb ik mezelf aangenaam verrast in deze Ardennenklassiekers”, zei Van Gils na de finish van zijn eerste Luik-Bastenaken-Luik.

Het vierde wielermonument van het seizoen werd met net geen 260 kilometer koers in de Ardennen een echte uitputtingsslag. De trilogie Wanne – Stockeu – Haute Levée zorgde voor een eerste schifting in het peloton, maar de koers ontplofte pas echt op La Redoute. Het was Evenepoel die fors aan de boom schudde en zijn inspanning uiteindelijk ook solo doortrok tot op de streep. In de omvangrijke achtervolgende groep streden Lotto Dstny-ploegmaats Van Gils en Kron om een topresultaat. Van Gils sprintte op de Quai des Ardennes uiteindelijk naar een 11de plaats, Kron werd door een valpartij helaas gedwongen tot opgave in zijn debuut in La Doyenne.

“Op La Redoute ging het echt enorm hard. Ik moest even een gaatje dichten en bij de versnelling van Remco kon ik mijn tempo aanhouden, maar moest ik op de top toch even naar adem happen. Samen met Michael Woods kon ik opnieuw aansluiten bij de achtervolgende groep en geraakte ik zo opnieuw in koers. Aan het eind was het echt een strijd tussen stervende zwanen, werd er slag om slinger aangevallen en kon ik uiteindelijk een 11de plek bemachtigen”, besluit Van Gils.

Andreas Kron kon een sterke koers in zijn eerste deelname aan Doyenne niet belonen, de renner kwam ten val in de finale en moest opgeven. “Ik was aan het praten in mijn radio, had mijn stuur maar met één hand vast en reed plots in een put en kwam ten val. Gelukkig zijn het maar schaafwonden en ben ik wat stijf, voor de rest valt de schade goed mee”, klonk het bij de Deen na de finish.

Foto's: Maxime Van der Wielen.

In dit artikel