Ladies Mijntje Geurts na knap seizoensdebuut: “Ik wil mezelf ontwikkelen als klassementsrenster”

Mijntje Geurts vertelt over haar seizoen bij de Lotto Dstny Ladies
Algemeen 10 mei 2023

Mijntje Geurts is amper 19 jaar oud, maar toch al bezig aan haar tweede seizoen bij de Lotto Dstny Ladies. De Nederlandse ruilde met succes de turnzaal in voor de koersfiets en blikt terug op een mooie voorjaarscampagne. Hier reed ze zich onder meer tijdens de Amstel Gold Race en Waalse Pijl in de kijker: “Ik heb de voorbije weken echt genoten en ik ben tevreden met de resultaten die ik heb neergezet. Op termijn wil ik mezelf vooral ontwikkelen als klassementsrenster. Ik heb nog heel wat te leren, maar binnen Lotto Dstny bevind ik me in de ideale omgeving.

Voor Mijntje was koersen niet bepaald een kinderdroom: “Hoewel ik als kind wel een paar keer had gefietst, was ik eigenlijk een turnster. Wielrennen vroeg te veel training en daar vond ik destijds helemaal niets aan. Toen ik naar de middelbare school ging, moest ik elke dag 30 kilometer fietsen. Mijn vriendinnen klaagden daar vaak over, maar ik vond dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Zo ben ik in de sport gerold en ruilde ik de turnmat in voor de fiets.”  

Geurts rijdt momenteel haar tweede seizoen bij de Lotto Dstny Ladies: “Ik ben zo blij dat ik hier terecht kwam. Ik ben nog jong, maar dat zijn de andere rensters ook. We kunnen we het zo goed met elkaar vinden.”

Door haar jonge leeftijd heeft Geurts nog veel te leren, daarvoor is ze bij de Lotto Dstny Ladies naar eigen zeggen aan het juiste adres: “Ik ben het team en de ploegleiders erg dankbaar. Ik kan een mooi programma rijden waarbij de focus op ontwikkeling ligt. Dat merk je vooral aan de taken die we krijgen bij aanvang van een wedstrijd. De druk ligt niet op winnen, maar op individuele doelen die ervoor zorgen dat we betere rensters worden.”  

De Nederlandse trok zelf al een aantal specifieke lessen uit de voorbije periode bij het team: “Ik heb vooral geleerd om voldoende te eten en te drinken. Ik ben de man met de hamer al net iets te vaak tegengekomen op de fiets. Daarnaast heb ik ook geleerd om mezelf niet te veel druk op te leggen. Ik probeer nu aan de start te komen met een open vizier en geef in iedere wedstrijd het beste van mezelf.”  

Met die mindset begon Geurts ook aan haar voorjaar: “Ik had eigenlijk een slechte winter, ik was veel ziek en daardoor kon ik me niet optimaal voorbereiden. Achteraf gezien ben ik boven mezelf uitgestegen. Ik reed beter dan verwacht en ik ben vooral erg tevreden met een 20ste plaats in de Amstel Gold Race. Die wedstrijd ooit winnen, is echt een carrièredoel.” 

Na een succesvol voorjaar werpt de Nederlandse haar blik op de toekomst: “De komende weken ligt de focus vooral op het behalen van mijn diploma. Er komen nog een aantal mooie klimkoersen, waarin ik mezelf nogmaals wil tonen. Als ik dan echt ver in de toekomst kijk, wil ik mezelf vooral gaan ontwikkelen als klassementsrenster. Daarvoor moet ik in de wedstrijden leren doseren. Ik heb nog niet veel ervaring in de meerdaagse wedstrijden, dus daar wil ik me de komende jaren meer op toeleggen.”

Foto's: Facepeeters 

In dit artikel