Development Jarno Widar wint 3de rit in Giro Next Gen en pakt ook roze trui

Jarno Widar (19) heeft de derde rit van de Giro Next Gen op zijn naam geschreven. Widar kwam alleen aan en pakt ook de Maglia Rosa. Hij is de jongste ritwinnaar in 20 jaar. "Ik kan het zelf amper geloven", vertelt hij.
Race 11 juni 2024

Jarno Widar mag in Italië ondertussen drie truien om de schouders: de witte jongerentrui mag hij ondertussen al de ganse Giro Next Gen dragen en na zijn overwinning van vandaag komt daar ook de roze leiderstrui en de bergtrui bij. Widar kwam in Pian Della Mussa alleen aan bergop. "We hebben het met de ploeg perfect gespeeld. Ik zag dat de jongens van Visma in moeilijkheden kwamen, terwijl Milan (Donie) en ik ons nog heel goed voelden tijdens het klimmen", vertelt Widar. "Ik spoorde Milan aan om het tempo op te drijven en zo de koers hard te maken."

Op de laatste klim- de 19 kilometer lange Pian Della Mussa met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent- ging Widar er uiteindelijk alleen vandoor. "Enkel Wouter Toussaint (Wanty-ReUz-Technord) en Mathys Rondel (Tudor Pro Cycling Team U23) konden nog volgen. De samenwerking verliep allesbehalve goed en dus besloot ik om in de laatste kilometer aan te vallen en vol door te gaan."

Met succes, want Widar kwam alleen aan en pakt naast de overwinning meteen ook de roze trui. Hij is met zijn 18 jaar bovendien de jongste ritwinnaar van de afgelopen 20 jaar. "Ik kan amper geloven dat ik hier een rit kan winnen", vertelt hij dolblij. "De Giro Next Gen is zowat de grootste wedstrijd die er voor onze categorie bestaat. Hier winnen én voor het algemene klassement kunnen gaan, is gewoon fantastisch. Ik hoop zo lang mogelijk te kunnen genieten van de Maglia Rosa. Dan mogen we geen waaiers krijgen in de komende vlakke etappes (lacht). We hebben bovendien uitstekende sprinters in onze ploeg, dus het zou mooi zijn mochten we ook met hen nog kunnen winnen."

 

Foto: Giro Next Gen