ProTeam Pascal Eenkhoorn tweede in Bourg-en-Bresse nadat vlucht met ook Campenaerts nipt voorblijft

"We hebben ons plannetje in principe goed uitgevoerd, maar een tweede plaats is altijd zuur."
Race 20 juillet 2023

Pascal Eenkhoorn is in Bourg-en-Bresse tweede geëindigd in etappe achttien van de Tour de France. Wat vooraf werd aangekondigd als een kans voor de sprinters, draaide uiteindelijk uit op een ware thriller, waarin de ontsnapping het aanstormende peloton nipt voorbleef. In die thriller vertolkte Lotto Dstny met zowel Victor Campenaerts als Pascal Eenkhoorn in de vlucht een hoofdrol.  

Al snel na de start kozen drie renners voor de vlucht vooruit. Victor Campenaerts, Jonas Abrahamsen en Kasper Asgreen vormden een sterk drietal, maar het peloton had zijn zinnen gezet op een massasprint en gunde hen weinig speelruimte. Op iets meer dan 50 kilometer van de finish maakte Lotto Dstny-renner Pascal Eenkhoorn - met de hulp van ploegmaat Campenaerts – de oversteek naar voor. Het viertal reed bijna nooit meer dan een minuut voorsprong bijeen maar in het peloton moesten alle zeilen worden bijgezet om dichter te komen. In een nagelbijtende finale werd het een secondespel maar bleef de ontsnapping met een indrukwekkende laatste kopbeurt van Campenaerts vooruit. Het was Asgreen die de snelste bleek voorin, Pascal Eenkhoorn moest zich neerleggen bij een tweede plaats. Abrahamsen werd derde, Campenaerts werd nog opgeslokt door het peloton.

“We hebben ons plannetje in principe goed uitgevoerd”, kijkt Pascal Eenkhoorn terug. “Ik rekende erop om samen met enkele renners de oversteek te maken, maar ik kreeg niemand mee in het wiel. Ik had ook Victor nodig om vooraan te komen aansluiten en eens we de kloof hadden gedicht, gingen we er allemaal vol tegenaan. De kloof was niet groot, maar zo diep in de Tour weet je dat er toch een kans is. Victor reed echt als een motor en zorgde er in de laatste kilometer voor dat we voorop bleven. In de sprint was het man tegen man en een tweede plaats is zuur, maar als je de sprint herbekijkt moet je eerlijk zijn en durven toegeven dat Asgreen sneller was.”

“Deze etappes hadden we echt wel aangestipt. Jammer genoeg is dat net niet gelukt. We hebben het mooi gespeeld. Het leek misschien onbegonnen werk om het peloton af te houden vandaag, maar wie niet waagt… De prijs van de strijdlust is een troostprijs maar op het podium van de Tour staan is altijd fijn”, zegt Campenaerts. “Ik zette me in de laatste kilometer op kop, moest me op 500 meter van de meet aan kant zetten, maar hoopte hen zo nerveus te maken om de sprint vroeg aan te gaan. Een tweede plaats is bitterzoet maar ik denk dat we trots mogen zijn op onze prestatie vandaag.”


Foto's: Photo News.

Dans cet article