ProTeam Maak kennis met de Lotto Soudal youngsters: profdebuut voor Viktor Verschaeve in Ronde van Limburg

De 22-jarige Belg moest door een liesblessure zijn profdebuut enkele maanden uitstellen.
Algemeen 24 mei 2021

Voor Viktor Verschaeve, die dit jaar prof werd bij Lotto Soudal, was het lang afwachten tot zijn eerste koers als professioneel wielrenner. De 22-jarige Belg moest door een liesblessure zijn profdebuut enkele maanden uitstellen. Na een lange revalidatie maakt Verschaeve zijn eerste koerskilometers in de Ronde van Limburg. Tijd voor een kennismaking met de klimmer uit Brasschaat.

Ik heb heel veel zin om te koersen maar het zal toch met een bang hartje zijn. Ik werd in december geopereerd aan mijn lies door een vernauwde liesslagader – iets waar renners regelmatig last van krijgen door een slechte fietshouding - en na mijn blessure wordt het dus afwachten wat mijn eerste koers bij de profs zal geven. De operatie verliep vlot, maar ik  voel op de fiets dat het nog niet perfect is. Ik ben volop bezig met mijn spieren terug te laten groeien en ontwikkelen. Het is afwachten hoe alles zal lopen, maar ik heb enorm veel zin om maandag aan de start te staan en vertrouwen op te doen. Resultaten interesseren me nog niet, ik wil door koersen te rijden evolueren richting de renner die ik wil zijn”, begint Viktor Verschaeve.

Niet zijn opa of zijn papa stimuleerden Viktor Verschaeve om te fietsen, wel zijn broers. Al snel liet Verschaeve zijn loopschoenen links liggen en werd hij verslaafd aan de koersfiets.

“De wielermicrobe zat niet in onze familie. We werden van thuis uit wel gestimuleerd om te sporten. Ik deed aan atletiek en mijn broers fietsten. Ik merkte dat de sfeer op de koers veel plezanter was dus maakte ik al snel de overstap naar het wielrennen. Aanvankelijk moesten mijn broers me meesleuren op training maar ik had het geluk dat veel vrienden in de buurt begonnen te fietsen. Brent Van Moer en ik fietsen al van bij de aspiranten samen in dezelfde ploeg. Een leuk trainingsgroepje zorgde ervoor dat ik snel verslaafd werd aan mijn koersfiets. Als de ene won, wilde de andere ook winnen, we stimuleerden elkaar en doen dat vandaag nog steeds”, voegt Verschaeve toe.

“Omdat Brent en ik al jaren samen trainen, verliep de overstap naar het WorldTeam vlot”, zegt Verschaeve. “De stage in januari heb ik helaas door mijn blessure niet kunnen meedoen. Maar bij de beloften reden we regelmatig ook bij de profs dus wisten we ongeveer wel wat we konden verwachten. Natuurlijk blijft de overstap spannend, maar de vertrouwde omgeving maakte de integratie binnen het team iets eenvoudiger. Ik kende al veel mensen zoals Kurt Van de Wouwer alsook enkele renners. Samen met de professionele omkadering zorgde dat voor een goede overgang van beloften naar profs.”

De jonge renner uit Brasschaat maakte vorig jaar indruk met een etappeoverwinning in de Tour de Savoie Mont Blanc, in 2019 won Verschaeve een etappe in de Giro U23. Toch droomt Viktor eerder van winst in een Waalse klassieker. Zijn tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik U23 bewijst dat dromen over een Waalse klassieker mag.

“Liefst van al zou ik graag een Waalse klassieker winnen. Nog liever dan een etappe in de Giro. Ik koers al jaren op Belgische bodem en winnen op een parcours waar je elke helling en bocht vanbuiten kent, moet dan ook fantastisch zijn. Al ben ik meer een renner die optimaal presteert in goede weersomstandigheden. Ik zal dus nog moeten leren goed te functioneren in Belgisch weer”, besluit Viktor Verschaeve.

In dit artikel