Development Op zoek naar ritwinst in Giro d’Italia U23

Met Arnaud De Lie, Thibaut Ponsaerts, Luca Van Boven, Aaron Van der Beken en Lennert Van Eetvelt.
Race 27 mei 2021

Volgende week trekt het Lotto Soudal Development team richting Italië, om van donderdag 3 tot en met zaterdag 12 juni deel te nemen aan de Giro voor beloften, ook wel de Baby Giro genoemd. De vijf Lotto Soudal-renners die in Cesenatico aan de start zullen verschijnen zijn Arnaud De Lie (19), Thibaut Ponsaerts (20), Luca Van Boven (21), Aaron Van der Beken (20) en Lennert Van Eetvelt (19).

In een wederom atypisch seizoen door de coronabeperkingen hebben deze renners slechts één of twee koersdagen in de benen, want onze beloften konden dit jaar enkel maar de GP Vermarc (15 mei) en Ruddervoorde Koerse (19 mei) rijden.

Kurt Van de Wouwer, sportief manager Lotto Soudal Development Team: “De selectie voor de Giro is een logische selectie. Wat Arnaud De Lie betreft, zou je de bedenking kunnen maken dat dit wel een hele zware wedstrijd is voor een eerstejaars, maar als je hem in de GP Vermarc zag, waar hij derde werd, dan weet je dat hij dit wel aankan. Hij is er klaar voor. Lennert Van Eetvelt was eveneens heel sterk in de GP Vermarc; hij heeft die dag mee koers gemaakt. Ook hij is klaar om de Giro aan te vatten, in zijn tweede seizoen als belofte. Voor Thibaut Ponsaerts, derdejaars, is deze deelname ook een logische volgende stap in zijn ontwikkeling. Aaron Van der Beken en Luca Van Boven, ook beiden derdejaars, vinden in de Giro een parcours dat hen op het lijf geschreven is.”

(Lees verder onder de foto.)

“Aangezien we enkel nog maar de GP Vermarc en Ruddervoorde Koerse achter de rug hebben, is het moeilijk om correct in te schatten welke verwachtingen we mogen koesteren. Vorig jaar kwamen we met klassementsambities aan de start in de Giro, dat is dit jaar niet het geval. We mikken wel op ritwinst.”

De Giro gaat volgende week donderdag van start in Cesenatico, de thuishaven van Marco Pantani. Na twee relatief vlakke etappes, wacht de renners op dag drie voor het eerst een col van eerste categorie, maar de etappe kent wel een vlakke finale met aankomst in Cesenatico. Een dag later trekt de Giro weg van de Adriatische kust richting het binnenland voor een vlakke tijdrit van 25,4 kilometer.

Op maandag 7 juni staat er een aankomst gepland in skiplaats Sestola. In de laatste 25 kilometer van deze vijfde etappe moeten twee beklimmingen van eerste categorie bedwongen worden; de finish is tweeëneenhalve kilometer verwijderd van de laatste top. ’s Anderendaags ligt de meet na een afdaling van zestien kilometer. De winnaar van de zevende rit wordt dan weer gekroond boven op een klim buiten categorie in Lanzada, op 2020 meter hoogte. De volgende rit start met een beklimming van eerste categorie vanuit Aprica. Vervolgens gaat het in hoofdzakelijk dalende lijn verder naar de slotklim van eerste categorie richting Andalo. Vrijdag staat opnieuw een bergrit gepland. Met 167,1 kilometer de op één na langste etappe. Enkel de zesde rit is nog tien kilometer langer. De slotetappe van deze Giro is een relatief vlakke rit met aankomst in Castelfranco Veneto.

(Lees verder onder de foto.)

Kurt Van de Wouwer: “Het zwaartepunt van deze Giro ligt duidelijk in de tweede helft. In de eerste helft is er kans voor een type renner als Arnaud De Lie. Hij kan uit de voeten op een geaccidenteerd parcours en is snel aan de meet. Daarna komen er kansen voor de klimmers. Het is afwachten waar onze renners staan ten opzichte van andere jongens. In onder meer Frankrijk en Italië hebben ze een volwaardig voorseizoen kunnen afwerken. Het is moeilijk in te schatten wat onze renners individueel mogen ambiëren.”

“Afgezien van concrete resultaten proberen na te jagen in etappes is deze Giro ook op andere vlakken belangrijk voor onze renners. Het niveau ligt altijd heel hoog in deze koers, zowel door het type parcours als het sterke deelnemersveld. Deze lange opeenvolging van koersdagen is uniek voor beloften. Andere rittenkoersen duren maximum vijf à zes dagen, dit zijn er tien. Hier word je als renner sterker van.”

Selectie Lotto Soudal Giro U23: Arnaud De Lie, Thibaut Ponsaerts, Luca Van Boven, Aaron Van der Beken en Lennert Van Eetvelt.

Sportdirecteur: Carl Roes.

Foto's: Facepeeters.