Development Lotto Soudal U23-renners blikken vooruit op Giro d’Italia U23

Op donderdag gaat de Giro d'Italia U23 van start in Cesenatico.
Race 01 juni 2021

Komende donderdag gaat de Giro voor beloften van start. In de laatste rechte lijn richting die Ronde van Italië gingen Thibaut Ponsaerts, Luca Van Boven, Aaron Van der Beken en Lennert Van Eetvelt een week op stage naar Tenerife. Arnaud De Lie bereidde zich verder voor in België. Alle vijf kijken ze vandaag vooruit naar de Giro, waar ze allemaal hun debuut maken.

Arnaud De Lie

“De Giro wordt mijn eerste rittenkoers bij de beloften en dus ben ik heel benieuwd hoe mijn lichaam zal reageren op die opeenvolging van tien dagen koersen en op het hooggebergte”, begint Arnaud De Lie. “Sowieso wordt deze Giro een ervaring waaruit ik heel veel zal leren. In de etappes die me het beste liggen heb ik wel de ambitie om een resultaat neer te zetten. Ik heb de eerste drie etappes en de slotrit aangevinkt, die sluiten qua profiel het beste aan bij mijn kwaliteiten als renner. Ik kijk ook uit naar de tijdrit op zondag, want het is heel lang geleden dat ik nog een tijdrit heb kunnen rijden. In het verleden presteerde ik daarin nooit heel goed en ik ben benieuwd welke progressie ik daarin gemaakt heb. Het is een tijdrit van 25 kilometer, dus die kan me zeker een goede indicatie geven. Momenteel ben ik niet zenuwachtig, maar dat komt misschien nog als ik donderdagochtend mijn rugnummer opspeld”, besluit Arnaud De Lie, twee weken terug nog derde in de GP Vermarc.

(Lees verder onder de foto.)

Thibaut Ponsaerts

“Er starten maar vijf renners per ploeg, dus het is schitterend dat ik erbij kan zijn in deze Giro. De openingsrit wordt mijn tweede koersdag van het jaar, na de GP Vermarc. Wedstrijdritme kan je niet inhalen, maar met de stage in Tenerife heb ik zeker een goede voorbereiding gehad. Bergop heb ik daar enkele lange, intensieve blokken ingelast om me voor te bereiden op de beklimmingen in de Giro. De vijfde etappe valt qua moeilijkheidsgraad een beetje te vergelijken met een Ardennenparcours. En die dag heb ik aangestipt. Verderop in de Giro trekken we het hooggebergte in en dat wordt voor mij de eerste keer in koers. Al reed ik enkele jaren geleden wel eens de Classique des Alpes, maar achteraf bleek dat ik toen rondreed met klierkoorts, dus dat is geen referentie. In tegenstelling tot buitenlandse teams hebben wij nog niet of amper gekoerst dit seizoen. In het begin zou dat lastig kunnen zijn, maar aan het einde kan dat misschien een beetje in ons voordeel spelen ten opzichte van anderen”, besluit de 20-jarige Ponsaerts.

(Lees verder onder de foto.)

Luca Van Boven

De 21-jarige Luca Van Boven was in de wolken met zijn Giro-selectie: “Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik de Giro mocht rijden. Ondanks dat we het voorjaar opnieuw in het water zagen vallen door corona, merk ik toch dat ik op een bredere basis kan terugvallen dan vorig seizoen en dat ik sterker geworden ben. Het is mijn ambitie om in een ontsnapping te geraken en vervolgens een mooi resultaat uit de brand te slepen. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan de derde en zesde rit. Het middenrif van de derde etappe bestaat uit drie beklimmingen, daarna gaat het in dalende lijn naar de vlakke finale. Indien ik met een groepje van een tiental renners naar de meet zou rijden, durf ik wel de sprint afwachten en zou ik niet per se demarreren. Aangezien de zesde etappe daags voor de koninginnenrit valt, denk ik dat klassementsrenners wel ruimte zullen geven aan een vlucht. Na een beklimming van een tiental kilometer, gaat het aan het slot in dalende lijn richting de finish en ik durf voluit gaan in een afdaling. Daarnaast hoop ik om de Giro goed te eindigen. Tien dagen koers is uniek als belofte en dit kan enkel goed zijn voor je motor. Dat zal zeker van pas komen wanneer we in de tweede helft van het seizoen een opeenvolging van koersen voorgeschoteld krijgen.”

(Lees verder onder de foto.)

Aaron Van der Beken

“We zijn de enige Belgische ploeg die de Giro rijdt en dat was ook bepalend in mijn keuze voor Lotto Soudal”, begint Aaron Van der Beken, die aan zijn eerste seizoen in Lotto Soudal-outfit toe is. “De stage in Tenerife was de perfecte voorbereiding. We verbleven in Los Gigantes aan de kust, een ideale uitvalsbasis om klimtrainingen te doen. We hebben veel hoogtemeters afgewerkt en zijn een drietal keer tot boven op de Teide gereden, tot 2200 meter. Het was leuk om met de ploegmaten weg te zijn, samen te trainen en een band te smeden. De Giro ga ik dag per dag bekijken. Als het mogelijk blijkt, zou ik een goed klassement willen rijden. Ik kijk uit naar de lastigste etappes: de ritten zeven, acht en negen. Als je me vraagt naar de concurrentie denk ik sowieso aan Henri Vandenabeele, die met ons mee was op stage en vorig jaar tweede eindigde in de Giro. Voor mij is het de eerste keer dat ik tien dagen na elkaar zal koersen. De langste rittenkoers die ik al reed, was de Giro Valle d’Aosta, die zes dagen lang was. Die duur zal sowieso een positief effect hebben op mijn ontwikkeling als renner. Hier wil ik op termijn ook de vruchten van plukken, maar eerst wil ik in de Giro zelf zo ver mogelijk geraken.”

(Lees verder onder de foto.)

Lennert Van Eetvelt

“Aangezien ik nog maar twee wedstrijden gereden heb dit seizoen, vind ik het moeilijk om in te schatten waar ik sta. Ik ben steeds goed blijven trainen de afgelopen maanden om klaar te zijn wanneer het nodig was. Met de GP Vermarc op 15 mei was het eindelijk zover en ik was achteraf heel tevreden over mijn koers. De stage in Tenerife was belangrijk om te wennen aan lange beklimmingen en om bergop het ritme te vinden, want dat kan je in België niet simuleren. Ik ga naar de Giro met de ingesteldheid dat ik elke dag een nieuwe kans krijg om me te bewijzen. Ik verheug me op de eerste drie etappes en de tijdrit. De rit waar ik het minste naar uitkijk is de zevende rit, de koninginnenrit. In de laatste 30 kilometer gaat het voortdurend bergop. Ik ben geen fan van zulke lange beklimmingen. Ik denk dat als je de Giro gereden hebt, je dan elke rittenkoers aankan. Ik heb mezelf voorgenomen dat als ik de Giro afsluit met een goed gevoel, die dan meer dan geslaagd zal zijn voor mij”, besluit de 19-jarige Van Eetvelt.

Foto's: Facepeeters.

In dit artikel