ProTeam Caleb Ewan wint openingsetappe Saudi Tour na indrukwekkend teamwork

"Er is geen betere manier om het seizoen te beginnen."
Race 01 februari 2022

Lotto Soudal-renner Caleb Ewan heeft tijdens zijn seizoensdebuut in de Saudi Tour meteen kunnen winnen. De 27-jarige Australiër was de snelste in Al Ula, tijdens de openingsetappe. Lotto Soudal piloteerde zijn sprinter uitstekend naar de finishlijn en Ewan rondde een knap staaltje teamwork met een machtige sprint af. Ploegmaat Jasper De Buyst finishte na een indrukwekkende lead-out zelf nog vierde. Martin Laas en Fernando Gaviria werden respectievelijk tweede en derde. Na zijn ritwinst gaat Caleb Ewan morgen van start in de groene leiderstrui.

De openingsetappe van de vijfdaagse Saudi Tour betekende meteen ook de langste opdracht van de week. Tussen start en finish in Al Ula werkte het peloton net geen 200 kilometer af. Met een overwegend vlak parcours wees alles richting een massasprint, ook een zeven kilometer lange gravelstrook op 20 kilometer van de finish ontwrichtte de plannen van de sprintploegen niet. Na een indrukwekkende lead-out werd Caleb Ewan perfect richting de meet gebracht. De vlugge Australiër beloonde zijn ploegmaats dan ook met winst. 

“Er is geen betere manier om het seizoen te beginnen“, reageerde Caleb Ewan na zijn eerste seizoenszege. “Natuurlijk stemt deze overwinning me enorm tevreden, maar nog meer dan dat ben ik onder de indruk van hoe het team zich vandaag uit de naad werkte voor me. Ze hebben perfect werk geleverd. De gravelstrook op twintig kilometer van de meet zorgde toch voor wat chaos en valpartijen, maar mijn ploegmaats zorgden ervoor dat ik steeds vooraan in het peloton kon postvatten en zo uit de gevarenzone bleef. Daarna brachten ze me perfect naar de finish en zelf moest ik slechts honderd meter sprinten. Daarom is deze overwinning er echt een van het volledige Lotto Soudal-team.”

Met Jarrad Drizners en Rüdiger Selig werd voor de eerste keer naar de sprint getrokken met een nieuwe compositie en die bleek meteen succesvol.

“De eerste keer met een deels nieuwe lead-out is natuurlijk steeds spannend, maar alle credits zijn voor nieuwkomers Rüdiger Selig en Jarrad Drizners. Ze hebben zich meteen goed geïntegreerd in het team en samen met de andere jongens hebben ze me vandaag perfect afgeleverd. Het is leuk om al het harde werk van tijdens de winter meteen beloond te zien.”

Na twee zeges op Mallorca brengt Caleb Ewan de zegeteller van Lotto Soudal zo op drie stuks. Morgen staat er in de Saudi Tour een 164 kilometer lange etappe op het programma met een pittige aankomst geschikt voor punchers.

Foto: Photo News.

In dit artikel

01 feb 05 feb

Saudi Tour

Vlag Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië 831,3 km
  1. Maxim Van Gils Vlag België 20H 05' 48" Lotto Soudal
  2. Santiago Buitrago Vlag Colombia 20H 06' 24" Bahrain - Victorious
  3. Rui Costa Vlag Portugal 20H 06' 36" UAE Team Emirates
  4. Jasper De Buyst Vlag België 20H 13' 52" Lotto Soudal
  5. Roger Kluge Vlag Duitsland 20H 15' 39" Lotto Soudal
  6. Caleb Ewan Vlag Australië 20H 21' 28" Lotto Soudal
  7. Thomas De Gendt Vlag België 20H 27' 34" Lotto Soudal
  8. Jarrad Drizners Vlag Australië 20H 31' 59" Lotto Soudal
01
feb

Saudi Tour | stage 1

Vlag Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië 198.0 km: Winter Park - Winter Park
  1. Caleb Ewan Vlag Australië 4H 41' 52" Lotto Soudal
  2. Martin Laas Vlag Estland 4H 41' 52" BORA - hansgrohe
  3. Fernando Gaviria Vlag Colombia 4H 41' 52" UAE Team Emirates
  4. Jasper De Buyst Vlag België 4H 41' 52" Lotto Soudal
  5. Maxim Van Gils Vlag België 4H 41' 52" Lotto Soudal
  6. Rüdiger Selig Vlag Duitsland 4H 41' 52" Lotto Soudal
  7. Roger Kluge Vlag Duitsland 4H 41' 52" Lotto Soudal
  8. Jarrad Drizners Vlag Australië 4H 43' 14" Lotto Soudal
  9. Thomas De Gendt Vlag België 4H 45' 29" Lotto Soudal