ProTeam Wellens strijdt naar tweede plek in eindstand van Tour des Alpes Maritimes et du Var

Lotto Soudal-renner moet vrede nemen met vijfde plek in slotetappe en tweede plaats in de eindstand.
Race 20 februari 2022

Ondanks hevig weerwerk is Tim Wellens zijn gele leiderstrui vandaag kwijtgeraakt in de slotetappe van de Tour des Alpes Maritimes et du Var. Op de tweetrapsbeklimming van de Col de Saint Roch kwam de verwachte aanval van Nairo Quintana. Opnieuw koos Wellens voor een eigen tempo en beperkte hij de schade tegenover de Colombiaan. In de afdaling ging Wellens als een speer naar beneden, maar kreeg hij geen hulp van zijn medeachtervolgers. De 30-jarige Belg zag Quintana steeds verder wegrijden richting eindwinst en moest uiteindelijk vrede nemen met een vijfde plek in de daguitslag en een tweede plaats in het eindklassement. Met twee ritzeges en de jongerentrui voor Andreas Kron kan Lotto Soudal desalniettemin terugblikken op een geslaagde Tour des Alpes Maritimes et du Var.

Vandaag werd de driedaagse Tour des Alpes Maritimes et du Var afgesloten met een korte maar pittige etappe vol klimwerk tussen Villefranche-sur-Mer en Blausasc. Lotto Soudal-renner Tim Wellens ging na zijn ritzege van start in de gele leiderstrui, op zoek naar de eindwinst. Het werd de 30-jarige Belg echter niet gemakkelijk gemaakt want vanaf de start werd er slag om slinger aangevallen.

Een sleutelrol in deze etappe was weggelegd voor de lange tweetrapsbeklimming van de Col de Saint Roch, met de top op dertig kilometer van de finish. Lotto Soudal nam opnieuw het peloton op sleeptouw en hield een omvangrijke ontsnapping steeds binnen handbereik. Maar toen Quintana zijn aanval plaatste op 35 kilometer van de finish moest Tim Wellens vol aan de bak om de schade te beperken. Opnieuw werd het een man-tegen-man gevecht, waarbij Tim Wellens in de afdaling aansluiting vond bij een groepje achtervolgers. Het kopwerk werd echter volledig overgelaten aan de 30-jarige Belg, waardoor hij zijn achterstand op Quintana stelselmatig zag oplopen. De Colombiaan reed naar eindwinst, Tim Wellens werd vijfde in de slotetappe en tweede in het algemeen klassement.

“Vanaf de start werd het zoals verwacht een lastige dag, maar opnieuw deed de ploeg fantastisch werk”, begint Tim Wellens. “We hadden de zaak goed onder controle tot op een paar kilometer van de top van de Col de Saint Roch, waar Quintana zijn aanval plaatste. We wisten op voorhand dat het moeilijk zou zijn om de Colombiaan te volgen op de beklimming maar net zoals gisteren hoopte ik hem opnieuw bij de lurven te vatten in de afzink. Bovendien kende ik de afdaling zeer goed en ging ik vol naar beneden. Echter had Quintana ook die terreinkennis, waardoor ik niet veel dichterbij kwam. Hij was dus echt sterk vandaag.”

“Toen Guillaume Martin aanviel uit onze achtervolgende groep, had ik niet meer de benen om te volgen. Ik had voordien al heel wat pijlen verschoten aangezien het kopwerk in de achtervolging aan mij werd overgelaten. Daarna draaide ik de knop om en probeerde ik de tweede plek in het algemeen klassement veilig te stellen, wat uiteindelijk ook lukte. Jammer genoeg zat er geen eindwinst in maar ik onthoud vooral de collectieve sterkte van Lotto Soudal de afgelopen drie dagen. Caleb en ik wonnen, maar dat was niet mogelijk geweest zonder indrukwekkend werk van de gehele ploeg.

Tim Wellens blikt al even vooruit naar het Belgische openingsweekend van komend weekend.

“Voor mijn winst op zaterdag moest ik enorme waardes trappen en ik ben dan ook tevreden met de vorm. Ik kijk echt uit naar het openingsweekend, waar we met de ploeg opnieuw een sterke collectieve prestatie willen afleveren”, besluit Tim Wellens.

In dit artikel

18 feb 20 feb

Tour des Alpes Maritimes et du Var

Vlag Frankrijk Frankrijk 438 km
  1. Nairo Quintana Vlag Colombia 10H 56' 01" Team Arkéa Samsic
  2. Tim Wellens Vlag België 10H 57' 31" Lotto Soudal
  3. Guillaume Martin Vlag Frankrijk 10H 57' 50" Cofidis
  4. Andreas Kron Vlag Denemarken 10H 59' 53" Lotto Soudal
  5. Harry Sweeny Vlag Australië 11H 20' 37" Lotto Soudal