Development Lotto Soudal Development Team klaar voor Giro U23

Debruyne, Lecerf, Van Eetvelt, Segaert en Van Hemelen blikken vooruit.
Race 10 juni 2022

De vijf renners van het Lotto Soudal Development Team die vanaf morgen de Giro d’Italia voor beloften zullen betwisten, blikken vooruit en vertellen over hun ambities. Het belofteteam van Lotto Soudal is goed op dreef met een reeks mooie resultaten in de Italiaanse wedstrijden in aanloop naar deze Giro. Luca Van Boven, die de Giro niet zal rijden, toonde zich zondag de sterkste in de Trofeo Città di Meldola en Vincent Van Hemelen stond woensdag op het hoogste schavotje in de Trofeo Città di Riolo, met ploegmaat Ramses Debruyne aan zijn zijde als tweede. Terwijl zijn ploegmaats topresultaten neerzetten in Italië, won Lennert Van Eetvelt een etappe en het eindklassement in de Vredeskoers, de Tsjechische rittenwedstrijd waaraan hij met het nationale team deelnam.

Ramses Debruyne (19)

“Ik ben heel blij met mijn huidige vorm. Ik werd zesde in Strade Bianche di Romagna, vierde in de Trofeo Città di Meldola waar Luca Van Boven won, en tweede in Trofeo Città di Riolo waar Vincent Van Hemelen de overwinning pakte. Toen Vincent voldoende voorsprong had op het slotklimmetje, ging ik vol voor de tweede plaats. Collectief zijn we heel sterk en de resultaten van de voorbije weken geven heel veel vertrouwen. De sfeer is optimaal. Laat het afzien nu maar beginnen.”

“Vorig jaar had ik een kleine knieblessure en kon ik niet deelnemen aan de Giro. Ik ben heel blij dat ik er nu wel bij ben. Ik wil Lennert Van Eetvelt graag aan de Girozege helpen. Het wordt onze taak als ploegmaats om Lennert rust te geven. We moeten hem ondersteunen met praktische zaken, maar bijvoorbeeld ook door eventueel mee te gaan in een ontsnapping zodat we anderen onder druk kunnen zetten.”

William Junior Lecerf (19)

“Ik kon de Vredeskoers met een goed gevoel afsluiten. Mijn conditie gaat in stijgende lijn en ik hoop om in de Giro nóg een tikkeltje beter te zijn. Ik wil sowieso genieten van deze ervaring. De zesde etappe eindigt op de Colle Fauniera, een berg van bijna 2500 meter hoog. Ik heb nog nooit zo hoog geklommen dus ik ben benieuwd hoe ik daarop zal reageren.”

“Met Lennert Van Eetvelt hebben we iemand in onze rangen die meedingt naar het podium en we willen hem daar allemaal bij helpen. Wij vormen een sterk blok. Dat is ook het geval voor FDJ en Bardiani. Maar de concurrentie zal niet alleen van hen komen natuurlijk, er zijn altijd renners die individueel goed presteren en mogelijk komen enkele minder bekende namen aan de oppervlakte.”

Alec Segaert (18)

“Ik kwam begin mei ten val in het Beloftenweekend en daardoor miste ik competitieritme. Tijdens de voorbije Italiaanse wedstrijden moest ik dat terugvinden, maar dat is gelukt. In de Trofeo Città di Riolo woensdag maakte ik deel uit van de kopgroep toen ik lek reed in de finale. Ik moest van fiets wisselen, maar kon nog aansluiting vinden bij het peloton. Ik werd uiteindelijk nog elfde en eerste van de voormalige vluchters. Er zat dus meer in. Gelukkig ging de zege die dag naar mijn ploegmaat Vincent Van Hemelen.”

“Wanneer het past binnen de teamtactiek wil ik me deze Giro graag tonen in enkele ritten, in de minder zware etappes dan. De openingsrit moet me zeker liggen. Het is op papier een sprintetappe maar doordat er gereden wordt met teams van vijf, kunnen ploegen met een sprinter niet eenvoudigweg de koers controleren. Als er een omvangrijke vlucht is, maakt die zeker kans om tot de finish te dragen. Ik vind het heel jammer dat er geen tijdrit is deze Giro. Het zou met het oog op het EK en WK een goede waardemeter zijn. Er zijn niet veel tijdritten waarin we ons kunnen meten met een internationaal deelnemersveld, dus dat is een gemiste kans.”

Lennert Van Eetvelt (20)

“Het is fantastisch dat ik de Vredeskoers kon winnen, want dit is een vaste waarde op de kalender met heel wat grote namen op de erelijst. Ik had mijn zinnen op de eindzege gezet; die speelde meer in mijn hoofd dan een ritzege, maar het is schitterend dat ik een etappe kon winnen. In de proloog kwam ik er ook al dicht bij, maar strandde ik op elf honderdsten.”

“Ik heb veel geleerd uit mijn Girodeelname vorig jaar. Deze keer ben ik klaar om voor het eindklassement te strijden en ik heb daarbij een heel sterk team aan mijn zijde. Dit jaar telt de Giro drie ritten minder en er is een rustdag; ik kan niet inschatten welk effect dit gaat teweegbrengen. Ik vind het uiterst jammer dat er geen tijdrit is. Een tijdrit is logistiek niet eenvoudig te organiseren, maar er zijn al niet veel opportuniteiten voor ons als beloften en in de Giro was er normaalgezien wel die afspraak tegen de klok. Vorig jaar werd ik vijfde in de tijdrit.”

“Het parcours maakt indruk wanneer je de profielen bekijkt. De derde etappe kunnen we bestempelen als de koninginnenrit, met bijna 5000 hoogtemeters. En dat is nog maar het begin van de Giro. Maar hoe zwaarder hoe mooier he. Voor de Vredeskoers ging ik tien dagen op stage naar Gran Canaria om daar op lange beklimmingen te kunnen trainen. Die ervaring met lange beklimmingen miste ik vorig jaar nog, maar daar heb ik dus aan gewerkt.”

Vincent Van Hemelen (21)

“In de Trofeo Città di Riolo demarreerde ik op het steile slotklimmetje richting finish. Jammer dat Alec Segaert door pech zijn kansen in rook zag opgaan, maar goed dat we het als team konden afmaken. Na veel tweede plaatsen voelde dit enorm goed.”

“Ik heb me op deze periode voorbereid met een hoogtestage in Livigno. Vlak voor we naar Italië kwamen eind mei, trainde ik er tien dagen. Het was de eerste keer dat ik dergelijke hoogtestage inlaste. Ik wilde helemaal klaar zijn voor deze Giro, het wordt een nieuwe stap in mijn ontwikkeling als renner. In mijn stoutste dromen win ik een etappe in de Giro, maar sowieso komen de klassementsambities van Lennert voorop. We willen de concurrentie het vuur aan de schenen leggen.”

In dit artikel