Development Luca Van Boven wint Omloop Het Nieuwsblad voor beloften

De 22-jarige Belg finishte solo in Herzele.
Race 02 juli 2022

Lotto Soudal Development-renner Luca Van Boven heeft de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften op zijn naam geschreven. De 22-jarige Belg uit Sint-Lievens-Houtem was gebrand op een topprestatie in eigen streek en leverde die ook af. Van Boven finishte solo en zet zo zijn naam op de erelijst naast Arnaud De Lie, die vorig jaar de Omloop won. Ploegmaat Jelle Harteel blijft leider in de U23 Road Series.

“Als renner uit de streek had ik van deze wedstrijd uiteraard een doel gemaakt. Bovendien passeerden we in volle finale over de markt van mijn dorp, dat bezorgde me echt kippenvel. Dat ik het solo kon afmaken is gewoon schitterend”, reageert Luca Van Boven.

“Op de Wolvenberg – waar we als ploeg de koers hard zouden maken - reed ik naar een ontsnapping van vier renners. Met z’n vijven werkten we goed samen tot aan de Muur van Geraardsbergen, waar ik een versnelling plaatste. Alleen Siebe Deweirdt kon volgen en samen met hem ging ik de finale in. Een comfortabele voorgift hadden we echter nooit. In de laatste vijf kilometer daalde onze voorsprong zienderogen en op twee kilometer van de meet besliste ik om aan te vallen. Ik kon mijn inspanning volhouden en finishte solo, een prachtige manier om de overwinning binnen te halen. De aanwezigheid van de vele fans en kennissen aan de meet maakte het natuurlijk extra speciaal.”

Na winst in de Trofeo Citta di Meldola is het voor Van Boven al de tweede overwinning van het seizoen.

“De overwinning in Italië schat ik qua niveau misschien nog net wat hoger in, maar deze kan ook wel tellen. Ik had de goede vorm al te pakken tijdens de reeks Italiaanse eendagskoersen en was dan ook een beetje ontgoocheld dat ik niet werd geselecteerd voor de Giro d’Italia U23. Maar die teleurstelling heb ik snel doorgespoeld en ik richtte mijn blik volledig op de zomer.”

De zege van Luca Van Boven is de zoveelste in een indrukwekkend rijtje overwinningen die het Lotto Soudal Development Team dit seizoen al binnenhaalde.

“We mogen best fier zijn op wat we dit jaar met het Lotto Soudal Development Team al gepresteerd hebben. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur en er wordt met verschillende renners gewonnen. Op woensdag staat er voor mij de klimkoers van Herbeumont op het programma, waarna een weekje stage volgt. Daarna hoop ik op een selectie voor de Tour d’Alsace, waar ik nog iets recht te zetten heb na een valpartij vorig jaar in de beslissende rit net voor de beklimming van de Planche des Belles Filles”, besluit Luca Van Boven.

Foto's: Flanders Classics.

In dit artikel