Development Alec Segaert knalt naar Europese titel tijdrijden bij de beloften

De 19-jarige Belg reed in het Portugese Anadia op overtuigende wijze naar de titel.
Race 07 juli 2022

Alec Segaert reed in het Portugese Anadia op overtuigende wijze naar de Europese tijdrittitel bij de beloften. De 19-jarige Belg, vorig jaar al Europees kampioen bij de junioren, legde het 22 kilometer lange parcours af in 27’26” en was daarmee maar liefst 50 seconden sneller dan de Kroaat Fran Miholjevic. De Fransman Eddy Le Huitouze, derde op 52 seconden, vervolledigde het podium.

Alec Segaert: “Dit is ongelooflijk. Ik was al heel blij dat ik vorig jaar als tweedejaarsjunior de titel kon veroveren en nu doe ik het als eerstejaars bij de beloften. Dat had ik helemaal niet verwacht en al zeker niet met een voorsprong van vijftig seconden. Dit is zot. Vooraf dacht ik dat het top zou zijn om podium te rijden, want de tegenstand is sterk. We hadden nog geen vorige internationale tijdrit als referentie dit seizoen, maar ik reed wel met hen samen in wedstrijden als de Giro. Winnen met dergelijke voorsprong is te gek voor woorden. Ik ben heel trots op deze prestatie.”

Aan deze overwinning ging een minutieuze voorbereiding vooraf de afgelopen dagen, zo vertelt Alec.

“Dit was een van de lastigste tijdritten die ik al gereden heb. Ik vond hier een parcours helemaal op mijn maat met veel intervallen. Op de korte knikjes kon ik mijn power kwijt en in de korte afdalingen kon ik telkens even recupereren om nadien opnieuw het volle pond te geven. Ik wist elke put in de weg liggen. Op verkenning had ik de bochten op wedstrijdtempo genomen, dus ik wist met welke snelheid ik die bochten kon aansnijden. En deze voormiddag reed ik mee in de wagen achter Jens Verbrugghe tijdens zijn tijdrit. Ook dat hielp mij om de perfecte lijnen uit te zetten.”

“Onderweg werd ik aangemoedigd vanuit de volgwagen door onze bondscoach Serge Pauwels, die ook achter mij reed toen ik vorig jaar bij de junioren de titel behaalde. Hij gaf me ook de nodige aanwijzingen. Als je helemaal choco bent, helpt het zeker dat je nog eens mee krijgt wanneer je bijvoorbeeld in of uit de beugel moet. Ik zag de Kroaat Miholjevic voor mij rijden, maar toch drong het pas na de finish door wat een tijd ik had neergezet. Toen was het nog enkele minuutjes wachten tot iedereen binnen was.”

Zondag start Alec in de wegrit, samen met zijn Lotto Soudal-ploegmaat Lennert Van Eetvelt. Alec hoopt om er samen met het Belgische team nog een mooi vervolg aan te breien.

“Zondag neem ik ook deel aan de wegrit, maar voor mij is dit EK reeds geslaagd. De voorbije dagen richtte ik me volledig op deze tijdrit en ik heb het wegparcours nog niet verkend, maar vanaf morgen verleg ik de focus. We staan zondag met een sterke ploeg aan de start. Mijn persoonlijke volgende grote doel is het WK in Australië dit najaar. Daar zou ik graag een medaille behalen in de tijdrit. De tegenstand is daar natuurlijk nog ruimer. Maar sowieso is mijn seizoen reeds geslaagd met deze titel.”

Foto: UEC Cycling

 

In dit artikel