ProTeam ‘Ik ben gemotiveerd om me weer te tonen in de grootste koersen’

Caleb Ewan blikt vooruit naar het nieuwe wielerseizoen.
Video 16 januari 2023

Dat het seizoen 2022 voor Caleb Ewan ondanks 7 overwinningen als een van zijn magere seizoenen wordt gezien, zegt veel over de intrinsieke kwaliteiten van de topsprinter. De 28-jarige Australiër is gemotiveerd om zichzelf in 2023 weer te laten zien op het allerhoogste niveau: in Milaan-Sanremo, enkele Vlaamse klassiekers, de Tour de France en het WK. Met een sterk Australisch kampioenschap en winst in het avondcriterium voorafgaand aan de Tour Down Under trekt Caleb Ewan alvast met vertrouwen naar de zesdaagse WorldTour-rittenkoers.

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

“Ik voelde in het Australisch kampioenschap dat ik goed bergop ging en met winst in de Schwalbe Classic heb ik mijn sprint nu ook eens kunnen oefenen. Het is  een goede bevestiging voor de Tour Down Under, want met een paar lastige ritten zal ik mijn klimmersbenen en snelle sprint nodig hebben. Ik voel me alvast goed en ben enorm gemotiveerd voor zes dagen koers.”

Je bereidt je voor op het nieuwe seizoen in Australië, waar je al enkele weken verblijft. Hoe is het om terug te zijn bij vrienden en familie, nadat je drie jaar niet hebt kunnen terugkeren door de covidcrisis?

“Het is goed om weer terug te zijn, ik heb veel familie en vrienden kunnen terugzien. En ik kan hier goed trainen in aangename weersomstandigheden. Ik blijf hier om de Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Race te rijden en nadien zal ik terugkeren naar Europa.”

2022 was niet je beste jaar. Hoe zorg je ervoor dat in 2023 de echte Caleb Ewan terugkeert?

“Het klopt dat 2022 niet mijn beste seizoen was, ondanks dat ik nog altijd 7 koersen gewonnen heb. Ik heb ook mijn portie pech gehad. Maar soms kun je uit dat soort seizoenen het meeste leren. Ik heb mijn lessen getrokken en ben klaar voor komend seizoen. Ik ben ook enorm gemotiveerd om weer resultaten te halen in de grootste koersen. Mijn doelen zullen ongeveer hetzelfde zijn als andere jaren: Milaan-Sanremo, een aantal Belgische klassiekers, de Tour de France en het WK. Ik ben enthousiast om weer wat meer Belgische wedstrijden te gaan rijden. Die moeten me, nu ik wat ouder en meer ervaren ben, ook heel goed liggen.”

We zullen je dus meer gaan zien in de klassiekers in België. Daar, maar ook in Milaan-Sanremo zul je samen met Arnaud De Lie uitgespeeld worden. Vind je dat jullie een goed duo zijn?

“Ja, absoluut. Het is altijd goed om meerdere speerpunten te hebben. Een van ons kan ziek worden of vallen en als hij de enige kopman in de race is, is het moeilijk om plotseling van strategie te veranderen voor de ploeg. Als we met twee in de finale komen, hebben we ook meerdere opties. Ik kijk ernaar uit om te ontdekken hoever we samen kunnen komen.”

Er zijn wat veranderingen in de ploeg geweest: nieuwe renners, een hoop nieuwe mensen in de performance staf. Hoe denk je dat die zaken een invloed op jouw prestaties zullen hebben?

“Ja, er hebben inderdaad behoorlijk wat veranderingen plaatsgevonden. In de lead-out, maar ook in de rest van de ploeg. Ik ben er behoorlijk positief over. Dat Jacopo Guarnieri erbij komt in de lead-out zal al een grote impact hebben. Ik denk dat hij een boel ervaring toevoegt die we misten. Ik denk dat we qua paardenkracht al langer een van de sterkste, misschien wel dé sterkste lead-out hebben. Soms hadden we alleen moeite om die paardenkracht ten volle te benutten. Met iemand als Jacopo Guarnieri erbij, denk ik dat we onszelf beter kunnen organiseren.”

Verandert het feit dat we geen WorldTour-ploeg meer zijn iets voor jou?

“Afgelopen jaar was een stresserend jaar voor iedereen in de ploeg. Helaas hebben we het niet gered. Maar voor mij persoonlijk verandert het niet veel. Ik kan mijn normale programma afwerken en dat is het belangrijkste. We moeten er natuurlijk voor zorgen dat we ieder jaar in de positie blijven om ons eigen programma te kiezen. Maar als we telkens rijden zoals afgelopen seizoen, dan zal er nooit een probleem zijn. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we binnen 3 jaar zullen terugkeren naar de WorldTour.”

Wanneer zal je tevreden zijn over 2023?

“Dat is altijd moeilijk te zeggen: er kan veel gebeuren natuurlijk. Maar ik hoop in het voorjaar een klassieker of misschien zelfs een monument te winnen, dat zou super zijn. Daarna richt ik me op de Tour de France, waar ik eindelijk weer eens een rit hoop te kunnen winnen. En bijna meteen daarna is het WK al, waar ik ook een goede kans denk te hebben. Dat zijn veel belangrijke afspraken en doelen, maar als alles goed draait en ik wat minder pech heb dan afgelopen jaar, denk ik dat ik in een van die koersen zeker kan winnen.”

Programma Caleb Ewan: Tour Down Under (17/1 - 23/1), Cadel Evans Great Ocean Road Race (29/1), UAE Tour (20/2 - 26/2), Milano-Sanremo (18/3), Classic Brugge - De Panne (22/3), Gent-Wevelgem (26/3), Dwars Door Vlaanderen (29/3), Scheldeprijs (5/4), Tour de France (1/7 - 23/7).

Foto's: Photo News & Jack Bennett.

In dit artikel