Ladies Vijfde plaats voor Thalita de Jong in openingstijdrit Bretagne Ladies Tour

Thalita de Jong (30) is vijfde geworden in de openingstijdrit van de Bretagne Ladies Tour. "We trainen hier niet zo vaak op, dat maakt deze ereplaats des te mooier."
22 mei 2024

Thalita de Jong bewees dit seizoen al dat ze een aardige sprint in de benen heeft. In het Baskenland vorige week pakte de Nederlandse de bergprijs. En nu blijkt de Jong ook nog een meer dan degelijke tijdrit te kunnen rijden. Ze werd zopas vijfde in de individuele tijdrit van 18,8 kilometer die de Bretagne Ladies Tour opende. "Ik wist van vroeger - maar dan spreek ik al over tien jaar terug - dat ik goed kon tijdrijden, maar het is altijd aanpassen. We trainen weinig op dat onderdeel en na de Vuelta is er geen tijd meer geweest om erop te focussen. Bovendien kan ik door een bekkenslagadervernauwing en door een eerdere nekwervelbreuk mijn aeropositie niet optimaal aanhouden omdat dat lichamelijk te gevoelig is. Een specialist zal ik niet meer worden, maar het materiaal waar we mee rijden - de fietsen, de wielen - is top, ik reed mooie lijnen en ik heb de motor. Daarom ben ik ook gewoon heel erg blij met deze vijfde plaats vandaag."

De Jong hoopt ook de komende dagen nog mooie dingen te laten zien. "We krijgen lange ritten voorgeschoteld, met ook weer wat hoogtemeters. Dat klimmen gaat me goed af, leerde ik in Spanje. Hier in Bretagne is het iets minder steil, wat me nog beter moet liggen. Ik start morgen alvast in de bergtrui. We rijden hier over smalle wegen, dus het wordt een kwestie van positioneren ook. Ik hoop dat we alsnog een attractief koersverloop krijgen. FDJ SUEZ staat met vier rensters in de top vier, dus ik ben wel benieuwd wat de andere ploegen gaan doen en hoop hier en daar mee te kunnen glippen."