Development Belangrijke week voor Lotto Soudal U23-renner Lennert Van Eetvelt

De 20-jarige Belg trekt met vertrouwen richting Liège-Bastogne-Liège U23 en wereldkampioenschap.
Race 17 september 2021

Lennert Van Eetvelt (20) staat voor een belangrijke week met morgen Luik-Bastenaken-Luik en volgende week vrijdag de wegrit voor beloften op het WK in Vlaanderen. Die plaats in de Belgische WK-selectie dankt Van Eetvelt aan zijn knappe vijfde plaats op het EK vorige week zaterdag, waar landgenoot Thibau Nys de titel pakte.

“Het is heel mooi dat we met België de Europese titel veroverd hebben”, begint Lennert Van Eetvelt. “Ik kijk tevreden terug op mijn wedstrijd en ben blij met mijn vijfde plaats. Ik wist pas drie dagen vooraf dat ik zou starten, ter vervanging van Louis Blouwe. In de tijdrit had ik de negende plaats behaald. Dat was niet mijn beste dag, maar op de dag van de wegrit was ik wel goed. Het was mijn taak om in dienst te rijden van de ploeg, maar omdat de Spanjaarden de koers controleerden hoefde ik niet veel werk op te knappen. Daarom had ik ruimte om te demarreren in de slotronde. We geraakten met drie voorop, maar ik merkte dat ik de sterkste was en besloot alleen door te gaan. Op de klim werd ik jammer genoeg ingelopen en vervolgens heb ik alles gegeven voor Thibau. En ik finishte als vijfde, wat ook een heel mooi resultaat was. Ik had dus alle reden om te vieren aan de meet.”

En die sterke wedstrijd leverde de Lotto Soudal-renner een plaats op in de zeskoppige Belgische selectie voor de WK-wegrit bij de beloften. Zijn ploeggenoot Arnaud De Lie is ook geselecteerd, net als Florian Vermeersch die voor het WorldTour-team van Lotto Soudal rijdt.

“Het is geweldig dat ik beloond wordt met een plaatsje in de WK-selectie. En dat in Leuven, mijn stad”, zegt een enthousiaste Lennert Van Eetvelt. “Ik ben er een aantal jaar naar school geweest. Dat ik mijn eerste WK in eigen streek mag rijden, maakt het des te specialer. Als junior was ik in 2019 al eens geselecteerd voor het WK, maar drie weken voor de wedstrijd brak ik mijn hand en moest ik forfait geven. Dat was toen een heel grote teleurstelling. Het parcours van dit WK is voor mij niet selectief genoeg, maar met ons team hebben we zeker kans om de regenboogtrui te veroveren. Het Nederlands blok zal een grote concurrent worden en ook andere traditionele wielerlanden zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zullen ongetwijfeld sterk voor de dag komen.”

(Lees verder onder de foto.)

Vooraleer de strijd om de wereldtitel losbarst, staat eerst nog de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften op het spel. En Van Eetvelt acht zich verre van kansloos.

“Het parcours is in laatste instantie veranderd. Van het oorspronkelijke parcours dacht ik dat het niet lastig genoeg zou zijn voor mij omdat de laatste kilometers minder zwaar waren”’ zegt Lennert Van Eetvelt. “Nu finishen we boven op La Redoute en dat verandert de zaak. We moeten in de finale twee keer deze helling beklimmen. Als ik het EK goed verteerd heb, maak ik zeker kans op de overwinning. Het ideale scenario is dat we een harde koers krijgen en we met een select groepje La Redoute oprijden in de slotronde. Onze ploeg is er alvast klaar voor om een sterke koers te rijden.”

Selectie Luik-Bastenaken-Luik: Arnaud De Lie, Ramses Debruyne, Liam Slock, Luca Van Boven, Aaron Van der Beken en Lennert Van Eetvelt.

Foto: Maxime Van der Wielen.

In dit artikel