ProTeam Michael Schwarzmann tekent tweejarig contract bij Lotto Soudal

De ervaren 30-jarige Duitser versterkt het team volgend seizoen.
Algemeen 27 september 2021

Lotto Soudal versterkt volgend seizoen zijn kern met de 30-jarige Duitser Michael Schwarzmann. Na ruim tien jaar in Duitse loondienst tekent Schwarzmann een tweejarig contract bij het Belgische Lotto Soudal. Met de renner, die de overstap maakt van Bora-Hansgrohe, komt er een pak ervaring bij het team, want de snelle Schwarzmann fungeerde de afgelopen jaren in de lead-out van topsprinters als Pascal Ackermann, Sam Bennett en Peter Sagan.

“Na ruim tien jaar binnen een Duits team – waar ik de kans kreeg om me als renner te ontwikkelen – is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging”, blikt Michael Schwarzmann vooruit. “Wanneer ik de vraag kreeg om bij het interessante project van Lotto Soudal aan te sluiten, twijfelde ik geen seconde. Uiteindelijk maakt het niet veel uit of het nu een Belgisch of Duits team is, voor een renner is hoofdzakelijk de professionaliteit binnen een ploeg enorm belangrijk. Lotto Soudal is daarom een mooi team en het is een droom die uitkomt om voor een Belgische ploeg te kunnen rijden. Ik werkte samen met leidersfiguren als Sagan, Ackermann en Bennett. Volgend jaar wordt dat Caleb Ewan. Mijn ervaring leert me dat toppers één ding gemeen hebben en dat is het verlangen om te winnen. Ze bevinden zich quasi allemaal op hetzelfde niveau en dan beslissen details tussen winst of verlies. Zo geeft onder meer de sfeer in het team en het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment de doorslag. Caleb is één van de snelste sprinters ter wereld en ik kijk er enorm naar uit om mijn ervaring te delen met hem en het team.”

(Lees verder onder de foto.)

Michael Schwarzmann: “Hoewel ik Duitser ben, kan je mijn profiel vergelijken met een Zwitsers zakmes. Enerzijds kan ik van dienst zijn in de lead-out. Anderzijds ben ik niet zo zwaar gebouwd als sommige andere lead-outs en kan ik dus ook mijn mannetje staan in de heuvelachtige wedstrijden. De ervaring die ik heb opgebouwd, kan ik inzetten om renners te motiveren en om een goede ploegmaat te zijn, dit is meteen ook één van mijn ambities voor de komende twee seizoenen. En als de kans zich aandient, wil ik ook zelf voor een mooi resultaat gaan. In het verleden heb ik al aangetoond dat ik een mooie uitslag kan rijden wanneer de toppers er niet zijn. Binnen Lotto Soudal wil ik mezelf verder ontwikkelen en met de manier waarop het team koerst, dient die kans zich zeker aan. Ik kan niet wachten om aan dit nieuw hoofdstuk te beginnen!”. 

“Met Michael Schwarzmann hebben we een mooie versterking beet”, vertelt John Lelangue, general manager bij Lotto Soudal. “Michael zal de komende twee seizoenen zijn ervaring in dienst van topsprinters als Peter Sagan, Pascal Ackermann en Sam Bennett nu bij Lotto Soudal inzetten, waar we erg naar uitkijken. Met Schwarzmann voegen we een multi-inzetbare renner toe aan onze kern. Enerzijds zal Michael geregeld worden ingepast in de lead-out met onder meer Jasper De Buyst, Roger Kluge, Rüdiger Selig, Frederik Frison en Harry Sweeny. Daarnaast heeft Michael ook zelf een sterk eindschot in de benen, wat hem in lastige eendagskoersen en rittenwedstrijden al mooie ereplaatsen opleverde. Het is bovendien een erg loyale ploegmaat met de juiste teamspirit, en verder ook iemand die zijn ervaring kan delen met jonge sprinttalenten als Arnaud De Lie, die volgend jaar de overstap maakt vanuit het Lotto Soudal U23-team.”

Foto: Photo News.