ProTeam Lotto Soudal op jacht naar ritzeges in 105de Giro d’Italia

Sportdirecteur tijdens de Giro, Allan Davis, licht kort de ambities en plannen van Lotto Soudal toe.
Race 05 mei 2022

Op vrijdag 6 mei wordt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest het startschot gegeven van de 105de Ronde van Italië. Voor de veertiende keer in haar geschiedenis zal de Giro vertrekken buiten de landsgrenzen van ‘Il Bel Paese’. De openingsrit brengt het peloton in net geen 200 kilometer van Boedapest naar Visegrád, waar de eerste roze trui na een korte beklimming voor het grijpen ligt. Op de tweede dag vormt Boedapest opnieuw het decor voor een negen kilometer lange opdracht tegen de klok. Tijdens de laatste etappe in Hongarije is een 200 kilometer lange rit tussen Kaposvar en Balatonfüred voer voor de sprinters.

Tijdens de eerste rustdag strijkt de Giro neer op Sicilië, waar de klassementsmannen daags nadien meteen kleur moeten bekennen met een finish op de flanken van de vulkaan Etna. Vanuit de hak van Italië trekt la Corsa Rosa noordwaarts met een mix van sprint-, berg- en heuveletappes. De laatste acht dagen van de Giro kondigen zich loodzwaar aan met maar liefst zes bergetappes, één kans voor de sprinters en een afsluitende tijdrit in Verona met finish in de iconische Arena di Verona, waar de strijd om de roze trui zijn ontknoping kent. Met een parcours dat ruim 50.000 hoogtemeters bevat, wordt de 105de editie van de Giro een ware uitputtingsslag.

Lotto Soudal schuift in de sprintetappes zijn Australische sprintbom Caleb Ewan naar voor. De 27-jarige Australiër zal in stelling worden gebracht door onder meer drie ervaren Duitsers Michael Schwarzmann, Rüdiger Selig en Roger Kluge, die van start gaan in hun respectievelijk tweede, vierde en vijfde Giro d’Italia. Als tempobeul krijgt Thomas De Gendt een belangrijke rol in het controleren van de vroege vlucht. Ongetwijfeld zal de 35-jarige Belg ook gemotiveerd zijn om zelf iets te laten zien in zijn 22ste Grote Ronde. Voor de jonge klimmer Sylvain Moniquet wordt het dan weer zijn vuurdoop in de Giro. Na een goed seizoensbegin staat de jonge Belg te popelen om zich te tonen op Italiaans grondgebied. Een andere jonge klimmer die ongetwijfeld zijn zinnen heeft gezet op een etappezege is Harm Vanhoucke. Vorig jaar kwam Vanhoucke in de rit richting Montalcino al dichtbij, dit jaar onderneemt hij ongetwijfeld een nieuwe poging om zijn droom waar te maken. Net als Vanhoucke zal ook de 28-jarige Brit Matthew Holmes zijn zinnen hebben gezet op ontsnappingen.

Sportdirecteur tijdens de Giro, Allan Davis, licht kort de ambities en plannen van Lotto Soudal toe. “Het doel is om tijdens deze Giro zoveel mogelijk etappes te winnen. Uiteraard in de eerste plaats met Caleb Ewan tijdens de sprintritten. Hij is omringd door enkele sterke en ervaren jongens die hem in een ideale positie richting de eindsprint kunnen brengen. Daarnaast hebben we nog heel wat andere renners binnen de selectie die hun kans moeten gaan. We moeten met veel durf koersen en elke opportuniteit benutten. We hebben een goede combinatie van jeugd, ervaring en talent binnen onze Giro-selectie om onze doelstellingen te halen. We kunnen niet wachten om van start te gaan”, besluit de Australische sportdirecteur van Lotto Soudal.

Beelden: Giro d'Italia & La Presse.

In dit artikel