Development Lennert Van Eetvelt soleert naar winst in Ronde van Italië voor beloften

Belofterenner schrijft zware bergrit op zijn naam.
Race 17 juni 2022

Lennert Van Eetvelt heeft vandaag de zesde etappe in de Ronde van Italië voor beloften gewonnen. Het is de eerste keer sinds het belofteteam van Lotto Soudal bestaat, dat een renner een etappe wint in deze rittenkoers.

Van Eetvelt, die volgend jaar prof wordt bij Lotto Soudal, kwam solo aan op de Colle Fauniera, op net geen 2.500 meter hoogte. Hij had een comfortabele voorsprong van 1’16” op de Fransman Lenny Martinez. Ploegmaat William Junior Lecerf reed 2’45” na Van Eetvelt als derde over de meet. In het klassement is Van Eetvelt, daags voor de slotrit, tweede op 2’55” van de Brit Leo Hayter. Lecerf staat vierde, na Martinez.

Lennert Van Eetvelt: “Dit is fantastisch, ik ben heel blij met deze overwinning. Samen met Ramses Debruyne en Vincent Van Hemelen trok ik mee in een omvangrijke vroege vlucht van 26 renners. In de ontsnapping werd veel naar ons gekeken. We lieten ons echter niet opjagen. Aan de voet van de slotklim hadden we anderhalve minuut voorsprong. Ik besloot om op de klim mijn eigen tempo te volgen; ik wilde namelijk niet het risico lopen om mezelf te vergalopperen. Toen de klim steiler werd, zette ik me aan kop. Telkens als ik omkeek, zag ik dat er minder renners in volgden en dat gaf vertrouwen. Ik had verwacht dat Martinez de kloof nog zou dichten, maar dat was niet het geval. Ik kon ook nog niet genieten in de slotkilometer, want het bleef afzien tot het einde. Maar nadat ik de meet was gepasseerd, voelde ik me heel gelukkig. Aanvankelijk dacht ik gewoon aan het verbeteren van mijn klassementspositie, maar het is schitterend dat ik een etappe heb kunnen winnen. Dat William Lecerf nog derde is geworden, maakt het des te mooier voor onze ploeg.”

William Junior Lecerf: “Met onze drie ploegmaats in de kopgroep, konden Alec Segaert en ik een afwachtende houding aannemen in het peloton. We wisten dat alles zou gebeuren op de slotklim. Ik kon bij de leider Leo Hayter blijven en reed in de laatste vijfhonderd meter zelfs van hem weg. Lenny Martinez was eerder gedemarreerd, maar ik wilde niet het risico lopen dat mijn benen zouden ontploffen en ik heb daarom zelfs niet geprobeerd te reageren op zijn versnelling. In de derde rit werd ik al eens zesde en nu dus derde. Bovendien sta ik vierde in het klassement. Dit had ik vooraf allemaal niet durven dromen.”

Foto: Giro d'Italia U23.

In dit artikel