Development Lennert Van Eetvelt: “De Giro d’Italia U23 was een super ervaring.”

Van Eetvelt tweede in de Giro d'Italia U23, William Jr Lecerf vierde.
Race 18 juni 2022

Lennert Van Eetvelt heeft in Pinerolo zijn tweede plek in het eindklassement van de Giro d’Italia U23 veiliggesteld. De 20-jarige Belg probeerde tijdens de slotrit in een duo-aanval met ploegmaat William Jr Lecerf nog zijn hand uit te reiken naar eindwinst, maar het peloton liet niet begaan. Van Eetvelt kwam uiteindelijk als vijftiende over de streep, op een twintigtal seconden van de Fransman Grégoire, die de slotrit op zijn naam schreef. Zo stelde de renner van het Lotto Soudal Development Team zijn tweede plek in het algemeen klassement veilig, de eindzege ging naar de Brit Leo Hayter. William Jr Lecerf verzekerde zich van zijn vierde plaats in de eindnotering.

“In de slotrit probeerden we nog een coup te plegen door druk te zetten in de afdaling”, begint Lennert Van Eetvelt. “Oorspronkelijk lukte het plannetje ook want al snel nam ik samen met William Jr Lecerf een mooie voorsprong, maar logischerwijze achtervolgde het peloton snoeihard en werden we teruggefloten. Maar wie niet waagt, niet wint toch? Op de steile finish was het dan ook een kwestie van aanklampen en de tweede plek veilig te stellen.”

Van Eetvelt blikt dan ook terug op een succesvolle week, met twee renners van het Lotto Soudal Development Team in de top vijf van het eindklassement.

“Een gevoel van trots overheerst, maar misschien toch ook een tikkeltje ontgoocheling omdat we Hayter zo ver hebben laten wegrijden. Dit was één van de hoofddoelen van mijn seizoen en vooraf had ik uiteraard getekend voor een tweede plek. Met William Jr Lecerf als vierde in de eindstand is het heel straf dat we met Lotto Soudal twee renners in de top vijf plaatsen. Zo tonen we aan dat we als ploeg tot de wereldtop bij de beloften behoren. Want zonder fantastisch ploegwerk was mijn overwinning gisteren niet tot stand gekomen.”

Alvorens Van Eetvelt volgend jaar prof wordt bij Lotto Soudal wacht er nog een drukke tweede helft van het seizoen met heel wat mooie wedstrijden.

“Met winst in de Vredeskoers en een tweede plek in de Giro is het alvast een heel mooi seizoen. Het doel is dan ook om er dit jaar in de beloftecategorie nog alles uit te halen om zo de stap naar de profs zo klein mogelijk te maken. Die aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af en we zien wel wat volgend jaar brengt. Eerst is het tijd voor wat rust, waarna ik opnieuw zal opbouwen naar een drukke maar mooie zomer met eerst het BK ploegentijdrijden, het EK op de weg, Giro Valle d’Aosta, Tour Alsace en Tour de l’Avenir”, besluit Lennert Van Eetvelt.

Ook Kurt Van de Wouwer, manager van het Lotto Soudal Development Team is trots op de prestaties van de belofteploeg.

“Met Lennert Van Eetvelt mikten we uiteraard op een dichte eindnotering maar een tweede en vierde plaats is toch wel heel knap en dat maakt me trots. De jongens bleven overigens tot aan het bittere eind strijden om het hoogst haalbare. Het is dan ook mooi om te zien dat we op belofteniveau tot de sterkste teams van de wereld behoren. En de focus mag niet alleen op Van Eetvelt of Lecerf komen te liggen, de ploeg heeft in de breedte een schitterende prestatie geleverd. Niet enkel in de Giro, maar gedurende onze volledige Italiaanse campagne. Na een tweetal weken zonder wedstrijden pikken we de draad terug op in de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften en het BK ploegentijdrijden. Er komen nog heel wat mooie koersen aan, waarin we uiteraard verder willen gaan op dit elan”, besluit een tevreden Kurt Van de Wouwer.

Foto: Giro d'Italia U23.

In dit artikel