ProTeam Andreas Kron: “We blijven strijden voor een etappezege.”

Lotto Soudal-renner Andreas Kron liet een sterke indruk na in etappe veertien van de Tour richting Mende, maar werd in volle finale door pech weggeslagen uit een kopgroep.
Race 16 juli 2022

Lotto Soudal-renner Andreas Kron liet een sterke indruk na in etappe veertien van de Tour richting Mende, maar werd in volle finale door pech weggeslagen uit een kopgroep van vier die zich had afgescheurd van een omvangrijke ontsnapping die voor de etappezege streed. De Tourdebutant kon nog terugkeren in een achtervolgende groep maar kwam uiteindelijk als dertiende over de streep na de steile Montée Jalabert.

De veertiende etappe van de Tour de France was er een op maat van de vluchters en dat zorgde voor een waar gevecht in de openingsfase. Slag om slinger werd er aangevallen tot zich op een 150-tal kilometer van de meet uiteindelijk trapsgewijs een sterke ontsnapping van 23 renners vormde. Lotto Soudal werd vooraan vertegenwoordigd door de jonge Deen Andreas Kron en met een voorsprong van ruim tien minuten werd al snel duidelijk dat de ritwinnaar vooraan te vinden was. Wanneer het tactisch steekspel tussen de vluchters op 50 kilometer van de meet begon, mengde Kron zich in de debatten en geraakte hij even later samen voorop met Michael Matthews, Luis Leon Sanchez en Felix Großschartner.

“Met een dergelijke grote ontsnapping zou het altijd een tactisch steekspel worden en moest ik dus het goede moment uitkiezen om aan te vallen. Toen we met vier sterke renners voorop geraakten, had ik er echt wel vertrouwen in dat we voor de etappezege konden gaan. Ik zat alvast in de juiste groep”, begint Andreas Kron.

Hun voorsprong bedroeg nooit meer dan een minuut maar dankzij een goede samenwerking zetten ze de achtervolgers steeds onder druk. Even zag het er naar uit dat het viertal de slothelling Montée Jalabert (drie kilometer klimmen aan 10%), met een mooie voorsprong zou aanvatten maar een lekke band van Kron strooide roet in het eten. De Deen kon echter vrij snel terugkeren in de achtervolgende groep maar moest zich in Mende uiteindelijk tevreden stellen met een dertiende plek. Michael Matthews – deel van de vierkoppige vlucht – reed naar etappewinst.

“In volle afdaling had ik een lekke band door een steentje op de weg, reed ik verder op de velg en kon ik  ternauwernood een valpartij vermijden. Dat was natuurlijk een domper. Ik weet natuurlijk niet waar ik zonder die lekke band zou gestrand zijn, want Matthews liet ook echt wel een goede indruk na. Uiteraard was het een mooie kans op de ritzege want ik zou de slotklim alvast in een goede positie kunnen aanvatten. En op de klim zouden de benen moeten spreken. Jammer van de gemiste kans maar we blijven strijden voor die etappeoverwinning”, besluit Andreas Kron.

Caleb Ewan kende daags na zijn valpartij een moeilijke dag, maar werd dankzij zijn ploegmaats binnen de tijdslimiet richting finish geloodst.

“Het is dankzij mijn ploegmaats dat ik nog in de Tour ben. Door die razendsnelle openingsfase werd ik al vroeg in de etappe gelost en moest ik mijn eigen ritme zoeken. Ik ben mijn ploegmaats dan ook enorm dankbaar dat ik door hen op tijd kon finishen. Uiteraard is dit geen ideale situatie maar ik blijf vechten voor die etappezege”, reageerde Caleb Ewan.

In dit artikel