ProTeam Philippe Gilbert: “Ik wil voor de laatste keer mijn stempel drukken op de koers.”

Phil speldt in Paris-Tours voor de laatste keer een rugnummer op.
Race 08 oktober 2022

Na een indrukwekkende profcarrière van maar liefst twintig seizoenen – waarvan in totaal zes bij de Lotto wielerploegen – zal Philippe Gilbert deze zondag voor de laatste keer een rugnummer opspelden. Dat doet de 40-jarige Belg in Paris-Tours, een wedstrijd die hij zowel in 2008 als 2009 won en bestempelt als zijn eerste grote en symbolische overwinning. 

“Koersen met de gedachte dat het de laatste wordt, zal toch wel speciaal voelen”, begint Philippe Gilbert. “En afscheid nemen in Paris-Tours wordt bijzonder. In het verleden was de wedstrijd er een van 260 kilometer op het hoogste niveau. Ik merkte meteen dat de finale met heel wat mogelijkheden tot aanvallen, op mijn lijf geschreven was. In 2008 kon ik er voor een eerste keer winnen en ondanks twee eerdere zeges in de Omloop het Volk voelde Paris-Tours als mijn eerste grote, symbolische zege.”

Ondanks zijn afscheid van het wielerpeloton wil Gilbert nog een laatste keer alles uit de kan halen en een stempel drukken op de wedstrijd. 

“Met de gravelstroken is het niet meer dezelfde wedstrijd als de edities die ik won, maar toch wil ik nog een laatste keer knallen. De benen voelen goed, ik heb de laatste maanden nog hard gewerkt en ik hoop dan ook finale te rijden met de beste. Net zoals in Binche, bij het afscheid van mijn Belgische fans, zou het mooi zijn om ook in Tours een resultaat neer te zetten. Dat zou natuurlijk een fantastisch afscheid zijn, maar ik ben vooral blij om de laatste wedstrijden met een goede conditie af te sluiten. Ik wilde niet anoniem stoppen. Ik wil aanvallend koersen en in de laatste zestig kilometer zijn er heel wat mogelijkheden om dat te doen.”

In twintig jaar als prof reed Philippe Gilbert maar liefst tachtig overwinningen bij elkaar. Daaronder twee keer de Ronde van Lombardije, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en elf ritzeges in een Grote Ronde. Als kers op de taart kroonde Gilbert zich in 2012 op ‘zijn’ Cauberg tot wereldkampioen. 

“Het is unieke periode geweest met twintig jaar vol emoties. Uiteraard ben ik heel tevreden over mijn carrière en ik zou dan ook niets veranderen. Ik heb veel verschillende koersen geprobeerd te winnen, zoals de Vlaamse, Waalse maar ook klimklassiekers. Ik ben steeds hard blijven werken om mijn doelen te behalen en heb heel wat mooie momenten beleefd. Maar ik hoop vooral dat mensen me herinneren als een attractieve renner die de wedstrijd probeerde kleuren. Ik heb steeds van deze manier van koersen gehouden en hoop dat ik de nieuwe generatie geïnspireerd heb”, besluit Philippe Gilbert


Foto: Photo News.

 

In dit artikel