ProTeam Zaak van de baan voor Van Eetvelt

De Franse dopingautoriteit (AFLD) geeft geen verder vervolg aan het dossier van Van Eetvelt en Lennert zal nu zo snel mogelijk de competitie hervatten.
Algemeen 12 mei 2023

De Franse dopingautoriteit (AFLD) geeft geen verder vervolg aan het dossier van Lennert Van Eetvelt dat ze hadden opgestart naar aanleiding van een controle op 19 februari. De renner van Lotto Dstny kon de voorbije weken het gebruik van z’n neusspray perfect staven en het AFLD volgde deze verklaring. De zaak is daarmee van de baan en Lennert zal nu zo snel mogelijk de competitie hervatten. Na een controle op 19 februari tijdens de Franse rittenkoers Tour des Alpes Maritimes et du Var vroeg de Franse dopingautoriteit (AFLD) op 21 april meer uitleg over een substantie die in de urine van Lennert Van Eetvelt werd gevonden. 

De substantie waarover sprake was in het dossier is een toegelaten substantie in een neusspray die vrij verkrijgbaar is en in competitie toegelaten, mits ze vermeld wordt bij een controle en het gebruik ervan in overeenstemming is met de bijsluiter. Van Eetvelt gebruikte de spray op advies van zijn arts en had bij de controle de neusspray ook vermeld op het dopingformulier. Het AFLD vroeg evenwel meer uitleg en deze werd nu de voorbije weken verstrekt door Lennert Van Eetvelt. “Ik gebruik deze neusspray sporadisch in overleg met de dokter”, aldus Lennert, “op de dopingcontrole had ik de neusspray ook duidelijk aangegeven op het formulier. Het was voor mij dan ook een verrassing dat het AFLD vragen stelde, want eigenlijk moet ik me daar niet voor verantwoorden. Ik heb hun vragen nu beantwoord. Ik kon perfect uitleggen waarom en hoe vaak ik de spray gebruik. De dokter schrijft deze spray voor de behandeling van mijn allergieën voor. De substantie die in mijn urine werd gevonden was perfect verklaarbaar door dit medisch gebruik. Het AFLD kon zich daarin vinden en geeft daarom geen verder gevolg aan de zaak. Logisch, want er was niets aan de hand en ik ben een beetje verontwaardigd dat hier een zaak van is gemaakt. Maar goed, dit ligt nu gelukkig achter ons en ik ben blij dat ik opnieuw kan koersen. Ik wil dit nu zo snel mogelijk achter mij laten.” Lotto Dstny is verheugd met de snelle verwerking van dit dossier. “We hebben ons nooit zorgen gemaakt en altijd vertrouwen gehad in een goede afloop”, aldus CEO Stéphane Heulot van Lotto Dstny, “Lennert werd enkel tijdelijk on non-actief gezet omwille van de toepassing van de MPCC-richtlijnen (Mouvement pour un Cyclisme Crédible) waar de ploeg lid van is. In tussentijd kon Lennert de bijkomende informatie aan het Franse agentschap bezorgen. We zijn heel blij dat het AFLD deze zaak zo snel heeft opgevolgd en het dossier al na drie weken kan worden afgesloten zonder verdere gevolgen voor Lennert.”Lennert Van Eetvelt hervat de competitie op 24 mei in de Alpes Isère Tour (Fra/2.2). Hij zal geen verder commentaar geven bij dit persbericht en we vragen om zijn privacy te respecteren. Indien er nog vragen zouden zijn over dit persbericht contacteer persverantwoordelijke Ann Braeckman. Met aandrang verzoekt de ploeg om deze keer de juiste foto bij uw nieuwsbericht te publiceren en geen foto van een andere renner dan Lennert Van Eetvelt. Dank.

 

Foto: Photonews

In dit artikel