Ladies Katrijn De Clercq: “Ik ben tevreden met de stappen die ik tot dusver heb gezet”

Katrijn De Clercq vertelt over de afgelopen maanden en haar ambities voor de rest van het seizoen.
Algemeen 23 mei 2023

Lotto Dstny-renster Katrijn De Clercq (21) combineert met succes een carrière als wielrenster en studente. De Clercq behaalde al enkele Belgische titels op de piste en pakte vorig jaar brons op het EK baanwielrennen voor junioren in de ploegkoers. Ook op de weg viel de 21-jarige Belgische op met dit seizoen onder meer een zesde plaats in zowel de GP Ecostruct als de Ronde Van Moeskroen: "Ik ben tevreden met de vooruitgang die ik dit seizoen al heb geboekt, maar ik weet dat er nog ruimte is voor verbetering." 

De Clercq stapte al op jonge leeftijd op de fiets: “Toen ik kind was, begon mijn oudere broer met koersen. Op die leeftijd deed ik hem in alles na, van zodra ik 8 jaar was en ook mocht deelnemen aan wedstrijden, schreef ik me in voor mijn eerste wedstrijd.”  

Naast haar activiteiten op de weg is de 21-jarige renster ook een getalenteerde baanwielrenster: “Toen ik twaalf was, wilde mijn papa dat ik een initiatiecursus op de piste ging rijden om mijn behendigheid bij te schaven. Al bij de eerste les was ik verknocht. Sindsdien ben ik er niet meer mee gestopt.”

Toen De Clercq bij de nieuwelingen terecht kwam, werd duidelijk dat ze een aanleg had voor de sport: “Plots werd ik geselecteerd voor de nationale ploeg en mocht ik deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat was een bevestiging dat ik met de sport verder moest gaan.”  

Binnen de Lotto Dstny Ladies kan de renster zowel aan haar baan- als wegcarrière werken: “Dankzij het team is dat heel goed combineerbaar. Soms moet ik keuzes maken in mijn programma, maar ook daarin word ik heel goed begeleid. Er zijn genoeg voorbeelden van rensters die een succesvolle carrière uitbouwen in beide disciplines. Ik kijk echt op naar Lotte (Kopecky) en Shari (Bossuyt) en ik wil net als hen volledig voor die combinatie gaan.”  

"Ik ben absoluut een voorstander van pistetraining voor wegrensters," zegt Katrijn De Clercq. "Enkele van de meest behendige rensters in het peloton hebben hun oorsprong op de piste. Het biedt ook voordelen in de sprint. Net zoals op de piste moet je in een compacte groep gaatjes opmerken en je ertussen wringen."  

De renster maakte vorig jaar haar debuut bij de Lotto Dstny Ladies: “Het is een super mooie ploeg om je carrière te beginnen. Ze begeleiden jonge rensters goed tijdens de overgang van de jeugd naar het elitepeloton. De accenten liggen  niet op overwinningen toevoegen aan je palmares, maar op ervaring en koersinzicht opdoen. In mijn eerste jaar bleef ik qua prestaties een beetje op mijn honger zitten. Ik was een paar keer ziek en kon mijn ideale vormpeil niet bereiken. Dit jaar merk ik dat ik stappen heb gezet en ik hoop in de toekomst nog verder te kunnen groeien.

 

Naast het fietsen vindt ze ook nog tijd voor studies. De Clercq zit momenteel in haar derde jaar Biochemie aan de Universiteit Gent: “De komende weken zal de focus dus even op mijn examens liggen. Ik heb een topsport statuut en daardoor zijn mijn studies haalbaar in combinatie met de sport. Eens de examens gedaan zijn, komen er nog een aantal mooie wedstrijden aan. Verder werk ik ook toe naar het EK Baanwielrennen in januari 2024 in Parijs.”  

“Voor de rest van mijn carrière hoop ik die combinatie tussen piste- en wegwielrennen te kunnen volhouden. Op de weg droom ik vooral van de voorjaarsklassiekers. Voor een podium kunnen strijden in de Ronde Van Vlaanderen of Gent-Wevelgem, dat moet fantastisch zijn”, concludeert de renster.  

Foto: Facepeeters

In dit artikel