Ladies Mette Jensen Egtoft verwezenlijkt kinderdroom bij Lotto Dstny Ladies

De Deense vertelt over haar tijd bij de Lotto Dstny Ladies.
Algemeen 02 juni 2023

Op 19-jarige leeftijd reisde de Deense renster Mette Jensen Egtoft (22) voor het eerst naar België om haar wielerdroom na te jagen. Via een aantal clubteams kwam ze dit seizoen terecht bij de Lotto Dstny Ladies, waar ze al een zeer uitgebreid programma reed en kon proeven van topklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik: “Ik leer zoveel bij dankzij de ploeg. Ik heb een aantal koersen gereden waar ik vroeger enkel van had kunnen dromen.”

Mette Jensen Egtoft kwam in eerste instantie als toeschouwer in contact met wielrennen: “Mijn oudere broer en zus fietsten allebei. Als ik dan toch naar hen ging kijken, kon ik even goed zelf op de fiets kruipen. Ik vond het vooral een leuke manier om mijn vrienden elke week te zien en veel tijd buiten door te brengen.”


Aangezien het vrouwenwielrennen in Denemarken nog in zijn kinderschoenen staat, zo zegt Egtoft, kwam ze snel terecht bij Belgische en Nederlandse clubteams: “Het wielrennen leeft wel in Denemarken, maar voorlopig vooral voor jongens en mannen. Voor dames is het moeilijker om wedstrijden of teams te vinden. Toen ik bij de junioren reed, koerste ik al een paar wedstrijden in België en zo kwam ik hier in contact met de clubteams. Daarom trok ik dus uiteindelijk naar België, hier staat het vrouwenwielrennen al veel verder.”

Uiteindelijk sloot de Deense zich dit jaar aan bij de Lotto Dstny Ladies: “Het is echt een hele eer om hier te mogen rijden. Als kind was ik altijd grote fan van Lars Bak (die van 2013 tot 2018 bij Lotto Belisol en Lotto Soudal reed), zo volgde ik deze ploeg dus al lang.”

De professionele omkadering, het mooie programma en de sfeer onder de rensters zorgen ervoor dat iedereen zich volop kan toeleggen op ontwikkelen. Van Dirk Onghena en Grace Verbeke kunnen we zoveel opsteken. Grace heeft bijvoorbeeld zelf de grote wedstrijden gereden én gewonnen, zij weet dus perfect wat we nodig hebben om de beste versie van onszelf te worden.”, aldus de renster.

Egtoft vindt het moeilijk om aan te geven wat de grootste lessen waren die ze dit seizoen al meekreeg: “Ik heb al zoveel bijgeleerd, één iets kiezen is bijna onmogelijk. Als ik dan toch één inzicht moet aangeven dat ik dit jaar heb meegekregen, is het om echt als een team te rijden. De collectieve prestatie is belangrijker dan de individuele. Naar de toekomst toe wil ik vooral mijn klimcapaciteiten verder ontwikkelen.”


De 22-jarige renster blikt terug op een geslaagd voorjaar: “Door een knieblessure stond ik vorig voorjaar langs de kant van de weg naar de wedstrijden te kijken. Ik had een overbelasting die door een bijkomende ontsteking van mijn gewrichten bleef aanhouden. Toen droomde ik ervan om aan de start te staan van die wedstrijden. Dat is nu gelukt en daar ben ik ontzettend blij mee.”

Mijn absolute hoogtepunt was de Ronde van Vlaanderen. Niet omdat ik er een bepaald resultaat reed, maar door de ervaring. Dat is zo’n iconische race en de sfeer die daar hangt, vergeet je niet. Ook de 6de plaats van Katrijn (De Clercq) in Moeskroen was een mooi moment. We zijn als team nu een paar keer dicht bij een podiumplaats kunnen komen, ik hoop dat we dit seizoen nog iemand op het schavot krijgen.” 

Officieel woont Egtoft in Denemarken, waar ze af en toe bijspringt in een school als interim leerkracht, maar het grootste deel van het jaar brengt ze door in België: “Het team voorziet een woning in België voor de buitenlandse renster. Hier woon ik dus een aantal maanden per jaar samen met Wilma (Aintila), Kristýna (Burlová) en Marla (Sigmund). Dat is heel leuk, want we kunnen daar met elkaar praten, samen koken en trainen. Het is leuk om een thuisbasis te hebben, weg van huis.”

Foto's: Facepeeters.

In dit artikel