ProTeam Caleb Ewan wint Van Merksteijn Fences Classic

Caleb Ewan toonde zich in Zwevegem de snelste in de sprint tijdens de Van Merksteijn Fences Classic.
Race 27 mei 2023

Caleb Ewan toonde zich in Zwevegem de snelste van het pak tijdens de Van Merksteijn Fences Classic, vroeger bekend als de GP Marcel Kint. Hij haalde het in de sprint voor Belgisch kampioen Tim Merlier en Gerben Thijssen. “Dit is een heel belangrijke zege”, erkende Ewan na afloop, “ik had nog niet gewonnen dit jaar en wilde zo graag die eerste overwinning pakken, zeker met het oog op de Tour. Dit voelt ontzettend goed.”

Het geluk stond niet altijd aan de zijde van Ewan de voorbije maanden. Een fotofinish moest een paar keer beslissen over winst of verlies en iets te vaak viel de dobbelsteen daarbij aan de verkeerde kant. Maar zaterdag was Dame Fortuna wel present. Het kwam tot een massasprint en daarin toonde Ewan z’n snelle benen. ‘Nochtans was ik vooraf een beetje bezorgd over de sprint”, aldus Ewan na afloop, “bij een sprint in dalende lijn neemt de snelheid enorm toe, waardoor ongelukken snel kunnen gebeuren. Gelukkig was dat niet het geval. Na de laatste bocht zat ik niet in de ideale positie, maar ik wachtte het juiste moment af en kon uiteindelijk in het wiel van Merlier springen.”

De juiste keuze zo bleek en de Australiër sprintte naar z’n eerste overwinning van het seizoen voor de ploeg, een opsteker na een paar moeilijke maanden. “Dit was waarschijnlijk de slechtste start van mijn carrière”, gaf hij toe, “dus ik had deze overwinning echt nodig. Ik wilde niet naar de Tour de France trekken zonder een overwinning op mijn naam. Hopelijk geeft dit me het vertrouwen dat ik nodig had en gaat de bal nu aan het rollen.” De ploeg werkte zich de hele dag uit de naad voor Ewan en hij had na afloop dan ook niets dan lof voor z’n ploegmaten. “Het team heeft me nooit opgegeven en bleef in me geloven”, besloot hij, “ze koersten vandaag met vertrouwen en trokken mijn kaart. Ze geloofden in me en leverden uitstekend werk. De koers was van ons vandaag. Dankzij mijn ploegmaten kon ik fris aan de sprint beginnen. Ik ben heel blij dat ik het heb kunnen afmaken.”

Door deze overwinning neemt Caleb Ewan de leiderstrui in de Lotto Cycling Cup over van ploegmakker Milan Menten.

Foto's: Brecht Steenhouwer

In dit artikel