ProTeam Andreas Kron: “Ik voelde dat ik niet klaar was voor de Tour”

Lotto Dstny-renner Andreas Kron maakt geen deel uit van de Tour de France selectie en geeft daarover graag meer tekst en uitleg.
Algemeen 23 juni 2023

Lotto Dstny-renner Andreas Kron maakt geen deel uit van de Tour de France selectie en geeft daarover graag meer tekst en uitleg. “Ik voelde dat ik niet klaar was voor de Tour”, verklaart de ranke klimmer, “ik mik voluit op ritwinst in de Vuelta.”

Na een knap voorjaar met onder meer een vierde plaats in de Amstel Gold Race was de Tour de France het volgende grote doel van de Deen dit seizoen. “Maar ik heb mijn plannen moeten aanpassen", zegt de renner van Lotto Dstny, "ik voel me niet klaar om deel te nemen en samen met het team is daarom beslist om te focussen op andere doelen. Versta me niet verkeerd, vorig jaar heb ik enorm genoten van mijn Tourdeelname, zeker ook met de start in eigen land. Het was fantastisch, maar ik ben een sportman, ik wil niet zomaar meefietsen, maar resultaat rijden in de Tour. Met mijn huidige conditie zou dit niet lukken. Bij de start in Bilbao moet je top zijn en dat ben ik niet. Nu starten er acht renners van Lotto Dstny die allemaal klaar zijn om te blinken in de Tour.”

Kron kwam ten val in Luik-Bastenaken-Luik. “Na die valpartij en de drukke en zware voorjaarscampagne had ik meer tijd nodig van de fiets dan voorzien”, legt hij uit, “ik moest even resetten, zowel fysiek, als mentaal. Dat zorgde er voor dat ik niet de beste voorbereiding had op de Tour. Ik ben heel trots op mijn voorjaarscampagne, maar het is niet altijd gemakkelijk om wedstrijd na wedstrijd top te zijn, je mentaal voor te bereiden en altijd die focus te houden. Dat vraagt veel van een lichaam, niet alleen fysiek, en ik had tijd nodig om de batterijen terug op te laden.”

De Deen bleef twee weken van de fiets na Luik-Bastenaken-Luik. “Daarna had ik nog twee weken nodig om in een normale trainingsmodus te komen. Dus ik liep wel wat trainingsachterstand op, maar was nog hoopvol voor de Tour. De Ronde van Zwitserland bracht duidelijkheid. Ik was niet klaar om te starten, mijn vorm is gewoon niet goed genoeg. Het is beter om nog wat meer te trainen en de focus te verleggen naar de Vuelta. Deze ploeg voelt als een familie voor mij en ik kom altijd heel graag naar wedstrijden. Ik zou er heel graag bij zijn in Frankrijk, maar het is gewoon niet mogelijk", benadrukt hij, "Er was trouwens geen enkele druk van hun kant uit en het team gunt me de tijd opnieuw naar mijn oude niveau toe te groeien. Ik moet Lotto Dstny echt bedanken voor alle steun.”


Geen Tour de France dus, wel de Vuelta. “Eerlijk gezegd was het helemaal geen moeilijke beslissing om niet deel te nemen”, eindigt hij, “je rijdt de Tour niet om het pak te vullen, je rijdt de Tour met de beste renners van de wereld, je wil zelf op je topniveau zijn en resultaat rijden. Dat kan ik op dit moment niet. Ik wens de ploeg heel veel succes toe in Frankrijk en trek nu op hoogtestage naar Livigno met de andere ploegmaten. We gaan er hard werken, plezier maken en ons voorbereiden op nieuwe doelen. Ik hoop om in de Vuelta een rit te kunnen winnen." 

Foto's: Maxime Van der Wielen.

In dit artikel