ProTeam Arnaud De Lie wint La Polynormande

Arnaud De Lie pakt in Frankrijk zijn zesde seizoenszege
Race Team 13 augustus 2023

Arnaud De Lie heeft La Polynormande (Fra/1.1) gewonnen. De 21-jarige Belg bleef na een knappe finale de Fransen Valentin Ferron en Jordan Jegat voor in de sprint.  Voor De Lie is het zijn zesde overwinning van het seizoen.

De Franse koers werd gekleurd door een ontsnapping met vijf renners: Dimitri Peyskens, Damien Touzé, François Bidard, Léo Danès en Jens Reynders. Hun voorsprong ging nooit veel hoger dan 2 minuten. Lotto Dstny controleerde in het peloton samen met Groupama-FDJ.

Toen de voorsprong steeds kleiner werd, waagde Jens Reynders vooraan z’n kans en ging hij er solo vandoor. Hij ging de slotronde, op 10,8 km van het eind, in met 1 minuut bonus op het peloton. In een razend spannende finale brak het peloton in stukken en werd Reynders op zo’n 6,5 km teruggrepen. Het regende daarna aanvallen. Cedric Beullens wist te ontsnappen met vier andere renners in het slot, na hem volgde een groep van zo’n 20 renners met daarin Arnaud De Lie. De vijf kwamen dicht bij de zege, maar finaal was het onze Arnau die victorie mocht kraaien. In de sprint toonde hij zich de sterkste. 

“Ik ben heel tevreden met deze overwinning”, zegt De Lie. “Zeker na zo’n zware finale met verschillende aanvallen. Ik was gestart met veel ambitie vanmorgen, maar het was zeker geen gemakkelijke opdracht om vandaag te winnen. De vluchters gingen heel snel, we moesten alle zeilen bijzetten om hen terug te pakken, maar gelukkig leverden mijn ploegmaten perfect werk. In de finale ging het nog heel hard. Vooral toen Guillaume Martin versnelde bergop kreeg ik het even lastig en moest ik alles geven om er bij te blijven. Met Cedric Beullens had ik nog een ploegmaat aan mijn zijde. Hij volgde een aanval van enkele renners in het slot en ik zat daarna in een zetel. Hij werkte niet mee vooraan in dat groepje en ik kon mijn krachten sparen in de tweede groep. Uiteindelijk kwamen we heel dicht. Ik lanceerde mijn sprint op zo’n 300 meter, ging de andere jongens nog voorbij en pak de zege."

De Lie had nog een speciaal zegebaar in de vingers. “Dat was een grapje met mijn ploegmaten. Ik heb een klein baardje hier in Frankrijk, gisteren lachten ze me daarmee uit en daagden ze me uit. Als ik zou winnen, zou ik naar dat baardje verwijzen vandaag. En dat heb ik gedaan", lacht hij

Voor De Lie is het zijn zesde overwinning van het seizoen. Dinsdag start hij in de Tour of Leuven, opnieuw met de ambitie om te winnen. 

Pictures: Cassandra Donne voor Lotto Dstny