Algemeen Jenno Berckmoes sprint naar eerste profzege in laatste etappe Settimana Internazionale Coppi e Bartali

Na twee derde plaatsen en een tweede eerder deze week, moest het er van komen: Jenno Berckmoes (23) heeft zijn zege in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali beet. Hij won de slotetappe in Forlì en pakt zo zijn eerste profzege.
Race 23 maart 2024

"Ik ben heel gelukkig. In het bijzonder voor de ploeg, na een week van perfect teamwork. Vandaag opnieuw: iedereen heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om de overwinning binnen te halen. We hebben de slotetappe van begin tot einde gecontroleerd. Dan is het dubbel zo fijn dat we het kunnen afwerken aan de eindmeet." 

160 kilometer met lokale rondes in Forlì- start- en aankomstplek van de slotetappe- vormden vandaag het stevige sluitstuk van de Settimana Coppi e Bartali. Met telkens twee beklimmingen in die plaatselijke lus spek naar de bek van Jenno Berckmoes, die na verschillende podiumplaatsen eerder deze week gebrand was op een overwinning. "We waren van bij het begin attent. Zeven renners gingen ervandoor en dat was een goede zaak voor ons: niemand van de klassementsrenners zat immers in die kopgroep. Op die manier konden we samen met Visma de wedstrijd controleren. Alec (Segaert) en Milan (Donie) hebben bergen werk verzet." 

"Dat er in de finale werd aangevallen, hadden we verwacht. We konden het hoofd koel houden en Harm (Vanhoucke) en Jarno (Widar) reageerden perfect. Op het einde bleven we uiteindelijk nog met 25 renners over. Sylvain (Moniquet) was er om te controleren, Logan (Currie) bleef bij mij voor de lead-out." 

Lotto Dstny ziet al dat teamwork overigens flink beloond: naast de overwinning vandaag, pakt Berckmoes ook de puntentrui mee naar huis. Lotto Dstny werd in Italië bovendien tot beste team gekroond én zowel plaats vijf en zes in het algemeen klassement worden, met respectievelijk Berckmoes en Moniquet, bezet door renners van de ploeg. "Ik heb mijn capaciteiten hier kunnen tonen", besluit een gelukkige Berckmoes. "Dat dat met zoveel support van mijn ploegmaten en van de staf is, voelt bijzonder goed. Ik voel echt dat ik een mooie stap vooruit heb kunnen zetten. Ik zat trouwens de hele dag al met deze overwinning in mijn hoofd. De velodroom waar de meet lag, deed me aan Tijl De Decker denken. Ik wil deze overwinning graag aan hem opdragen."