Ladies De Vuelta Femenina start vandaag en Thalita de Jong blikt vooruit

De Lotto Dstny Ladies zijn klaar voor de eerste grote ronde van het seizoen. De Vuelta start vandaag in Valencia en kopvrouw Thalita de Jong heeft er zin in: "Er zijn een aantal sprintetappes, daar wil ik mezelf wel in mengen."
28 april 2024
Ze heeft er net drie weken Spanje op zitten- "Lekker getraind en ook genoten"- en dat maakt dat er een bijzonder ontspannen Thalita de Jong aan de start van de achtdaagse Vuelta Femenina in Valencia staat. "Het is altijd spannend hoe zo'n trainingsstage in koers uitdraait", vertelt ze. Want De Jong verwacht wel wat van deze Vuelta: "Er zitten een aantal sprintetappes in het programma. Mijn resultaten in de sprint waren afgelopen voorjaar niet mis, dus ik hoop dat ik me ook hier in Spanje kan mengen. De allerlaatste dag finishen we bergop en ook daar ben ik benieuwd naar. Het gaat hard worden als ik het deelnemersveld zo bekijk, maar ik kijk er naar uit om me te meten met de rest."
 
De Jong reed een sterk voorjaar bijeen en viel geen enkele keer buiten de top 15. Maar ze neemt deze Vuelta ook lessen mee uit dat eerste deel van het seizoen. "Ik moet meer durven. Ik heb, bijvoorbeeld in Le Samyn, te vaak gedacht 'ik ga mijn kruit nog niet verschieten', terwijl ik achteraf dan vaststel dat als ik zelf had versneld, ik misschien nog de kopgroep had kunnen bijhalen en dichter had kunnen finishen. Ik moet leren om niet altijd te denken dat een ander de klus wel zal klaren. Die les wil ik hier in de Vuelta wel gebruiken. Ik ben ook benieuwd naar wat we als team kunnen neerzetten. Een ploegentijdrit bijvoorbeeld deden we nooit eerder. Daar hebben we zelfs niet op getraind."
 
"Ik hoop vooral op een constante ronde van Spanje. Niet te veel risico's in die tijdrit, me laten zien in de sprint, op mezelf focussen bergop en proberen om op alle terreinen mee te kunnen. Daar hoop ik op. Zo kan ik misschien wel een mooi eindklassement neerzetten. Lukt dat niet, dan is dat een les richting Tour de France, dan weet ik waar de aandachtspunten liggen. Maar laat ons toch vooral hopen op het eerste scenario (lacht)."
 
 
 
Foto's: Unipublic/CXCLING/Alex Barasategi