Ladies Staff Stories - sportdirecteur Dirk Onghena: “Iemand een overwinning zien nemen is mooi, maar de ontwikkeling is even belangrijk.”

Achter elke sterke renner en renster staat een minstens even sterk team. In onze nieuwe reeks 'Staff Stories' stellen we ze graag aan jullie voor, de mensen die er elke dag voor zorgen dat Lotto Dstny een goed geoliede machine is. Vandaag: sportdirecteur Dirk Onghena, die op dit moment te vinden is in het Baskenland met het Lotto Dstny Ladies Team.
Algemeen 10 mei 2024

Dirk Onghena is sinds 2022 sportdirecteur van het Lotto Dstny Ladies en Development Team. “Dit is mijn passie. Iemand een overwinning zien nemen is mooi, maar de ontwikkeling is even belangrijk. Ik werkte voorheen in een kerncentrale, als verantwoordelijke Predictief Onderhoud, iets helemaal anders", blikt Onghena terug.

"Mijn zoon koerste ook, en ik besloot om enkele trainersopleidingen te volgen, waarna ik als provinciaal coach in het veldrijden werd gevraagd. Zo kwam ik terecht bij Belgian Cycling in 2003 tot 2019, waarvan de laatste 2 jaar als coach van de U17 bij de KBWB. Daarna ging ik bij Cycling Vlaanderen aan de slag als coach van de U23. Stages, trainingen en wedstrijden begeleiden behoorden al die jaren tot mijn vaste taken."

“Opeens kreeg ik de vraag vanuit Lotto Dstny of ik bij de ploeg sportdirecteur wilde worden, ik ging in op die kans. Mijn eerste koers met de Ladies was de Omloop Het Nieuwsblad, het was een overwinning toen al onze rensters konden uitrijden. De stappen die gezet worden en de ontwikkeling van de rensters vind ik even belangrijk als een overwinning. Je moet renners en rensters rustig de kans geven om op te bouwen. Of ik nerveus was op mijn eerste koersdag met de ploeg? Zeker weten.”

Materiaal, voeding en begeleiding

“De ploeg heeft al vele stappen gezet. Materiaal, voeding en begeleiding zag ik al enorm professionaliseren. Ik ben ondertussen 64 jaar, maar ik hoop dit nog even te doen zolang mijn gezondheid het toelaat. Ik doe de job nog te graag, het is mijn passie. Dit seizoen hebben we al wat mooie resultaten behaald, Thalita de Jong trekt de ganse groep ook mee in dit verhaal. Naast onze rensters, is de staff even belangrijk. Rensters veranderen, maar de staff blijft door de jaren heen over het algemeen hetzelfde."

"Als ik op koersen kom, zie ik vaak nog renners waarmee ik werkte enkele jaren terug bij Belgian Cycling. Dat is altijd een fijn weerzien, met bepaalde renners heb ik een band voor altijd. Het was dan ook leuk om Robin Orins te kunnen volgen op het BK tijdrijden toen hij won, omdat ik zijn evolutie meemaakte. Dat zijn momenten die ik nooit zal vergeten.”

“Vandaag startte Itzulia Women, een pittige driedaagse. We mogen zeker wel ambitie hebben met Thalita de Jong, maar we zullen moeten afwachten in hoeverre ze nog last heeft van haar val in de Vuelta. We gaan voor een mooi resultaat in het klassement.”

 

Foto's: Facepeeters