Ladies Thalita de Jong blikt terug op knappe Itzulia: "Ik heb mezelf hier wel een beetje verrast."

Eindigen in schoonheid heet dat dan: Thalita de Jong is tweede geworden in de slotrit van Itzulia. Ze rondt de Ronde van het Baskenland daarmee af met een knappe zevende plaats in het eindklassement.
12 mei 2024

"Ik ben héél content", lacht Thalita de Jong (30) na de derde en meteen ook slotrit van de Itzulia. "Ik verras mezelf!" De rensters kregen vandaag opnieuw een stevige etappe voor de wielen geschoven, met onderweg drie beklimmingen. "Ik ben geen klimster en begon daarom wat voorzichtig en een beetje op afstand aan de laatste en steilste klim van de dag. Maar het ging zò goed! Ik bleef kalm, reed m'n eigen tempo en ging de rest één na één voorbij." 

De Jong kon onderweg aansluiten bij een groepje met onder meer Marlen Reusser (SD Worx-Protime) en Juliette Labous (Team dsm-firmenich PostNL). "We zaten op dat moment 15 seconden achter koploper Demi Vollering (SD Worx-Protime) en ik kon alleen maar denken: we moeten gewoon rijden. Uiteindelijk trokken we met tien meiden naar de finish. Labous en Reusser, maar ook Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck), Amanda Spratt (Lidl-Trek), Niamh Fisher-Black (SD Worx-Protime), waren daarbij. Kortom: een heel mooi groepje met grote namen. We kwamen nog even dichter bij Vollering, maar toen duidelijk werd dat dat gat niet meer gedicht kon worden, gingen er wel een aantal een beurtje skippen, natuurlijk." 

"In de laatste twee kilometer werden we bovendien nog bijna verrast, toen plots de groep van achterin bleek terug te keren. We reden nochtans echt hard door, maar Movistar had geen renster voorin en schudde uiteraard aan de boom daar. We zijn gelukkig voorop gebleven. Uiteindelijk werd het nog een gevecht om goed voorin te blijven om de sprint aan te vatten, met een aankomst met veel bochten in de stad, maar ik haalde het." 

De Jong blikt met een bijzonder goed gevoel terug op deze Ronde van het Baskenland. "Was dat groepje niet van achterin genaderd, dan was ik zelfs derde geëindigd in het algemeen klassement. De top twintig lag zo dicht bijeen dat er vandaag nog heel veel mogelijk was. Spijtig dat Movistar dus nog zo hard reed, maar met een zevende plaats in het eindklassement mag ik absoluut niet klagen. Ik weet van mezelf dat ik in een etappekoers beter word met de dag, maar ik verras mezelf hier wel. Dit geeft veel vertrouwen richting de Tour." 

 

Foto: Orbea