ProTeam Knappe teamprestatie van Lotto Soudal in Circuit Franco-Belge

Campenaerts finisht derde, De Buyst vierde en De Lie zesde.
Race 10 augustus 2022

Lotto Soudal heeft vandaag een knappe collectieve prestatie afgeleverd in de 81ste editie van het Circuit Franco-Belge (1.Pro). Het Belgische WorldTeam reed een offensieve koers en forceerde uiteindelijk ook de beslissende move net voor het ingaan van de laatste lokale ronde in La Louvière. In de ultieme twintig kilometer van de wedstrijd trok Jasper De Buyst samen met Alexander Kristoff en Dries Van Gestel op pad. Het drietal verdedigde een kleine voorsprong en in de laatste kilometers wist ook Victor Campenaerts met een indrukwekkende versnelling de oversteek te maken naar de kop van de koers.

Uiteindelijk zou de zege in het Circuit Franco-Belge betwist worden tussen vier renners. Het was De Buyst die de kopgroep richting de laatste kilometer loodste. Campenaerts speelde op de verrassing en ging vroeg aan, maar ondanks een indrukwekkende versnelling werd hij nog geremonteerd door de latere winnaar Alexander Kristoff en Dries Van Gestel. Met Campenaerts op drie, De Buyst op vier en De Lie op zes mag Lotto Soudal desondanks terugblikken op een geslaagde koers.

Victor Campenaerts onderstreepte na winst in Leuven zijn blakende vormpeil. “Helaas kwamen we voor meer dan een derde, vierde en zesde plaats, maar deze collectieve prestatie toont wel aan hoe sterk we vandaag hebben gekoerst. Als ploeg hadden we steeds controle over de wedstrijd, maar Alexander Kristoff was gewoon een tikkeltje sterker vandaag en Dries Van Gestel was ook indrukwekkend. In de sprint probeerde ik op de verrassing te spelen door vroeg aan te gaan, wat ook lukte. Maar helaas moest ik me gewonnen geven in de laatste 50 meter. Dit mag dan wel een teleurstelling zijn, als ploeg mogen we best trots zijn op deze prestatie. We proberen dan ook op dit elan door te gaan richting de komende koersen.”

Met een zesde plaats in de daguitslag verzekerde Lotto Soudal-youngster Arnaud De Lie zich met nog één manche te gaan reeds van eindwinst in de Exterioo Cycling Cup.

“Eerlijk gezegd wist ik niet dat ik me vandaag al kon verzekeren van eindwinst, maar dit is uiteraard een mooie beloning. Als ploeg hebben we een sterke prestatie afgeleverd. Onze offensieve koersstijl zorgde ervoor dat we in een winnende positie terechtkwamen en we kunnen onszelf dan ook niets kwalijk nemen. Ik voelde me zeer goed vandaag, maar aan het eind was het beste er wat af. Maar uiteraard ben ik tevreden met dit resultaat en de eindwinst in de Exterioo Cycling Cup”, besluit Arnaud De Lie.

Jasper De Buyst was de aanstoker van de aanval die uiteindelijk tot de finish droeg. “In de laatste ronde geraakte ik weg met Kristoff en Van Gestel, maar voelde al vrij snel dat Alexander heel sterk was en dat het moeilijk zou zijn om hem te kloppen. Victor maakte indrukwekkend de sprong naar voor, waarna ik me voor hem opofferde; ik voelde namelijk dat hij een betere kans zou maken. Na de Tour of Leuven hebben we hier opnieuw een mooie prestatie neergezet. Na een seizoen vol pech is het persoonlijk weer fijn om voor de prijzen te rijden.”

Voor Caleb Ewan was het Circuit Franco-Belge zijn eerste wedstrijd na de Tour. De Australiër stelde zich in dienst van de ploeg, maar verliet op twee ronden van het einde de wedstrijd. De eerstkomende wedstrijd voor Ewan is de Bemer Cyclassics Hamburg.

Foto's: Maxime Van der Wielen.

In dit artikel