ProTeam Lotto Soudal gaat voor ritsucces in 77ste Vuelta a España

Thomas De Gendt en Maxim Van Gils blikken vooruit op La Vuelta.
Race 19 augustus 2022

Voor de start van de 77ste Ronde van Spanje strijkt La Vuelta neer in Nederland, waar in Utrecht met een ploegentijdrit drie weken koers op gang wordt geschoten. Op maandag 22 augustus verplaatst het peloton zich naar het Spaanse Baskenland, waar het tweede luik van de Grote Ronde begint. Lotto Soudal gaat met een gebalanceerd team van vrijbuiters voor ritsucces. Thomas De Gendt en Maxim Van Gils blikken vooruit.

Thomas De Gendt was eerder dit seizoen al succesvol in de Giro, waar hij in Napels de achtste etappe op zijn naam schreef. De 35-jarige Belg staat in Utrecht inmiddels aan de start van zijn 23ste Grote Ronde, waarin hij opnieuw op zoek gaat naar ritsucces. “Na een lange aaneenschakeling van trainingsperiodes en alleen de Ronde van Polen tussendoor kijk ik enorm uit naar mijn achtste deelname aan La Vuelta. Als ervaren man maak ik deel uit van een jonge, getalenteerde groep. Ik heb al veel vragen gekregen van mijn ploeggenoten en er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen in de komende drie weken. De sfeer is goed en iedereen is gemotiveerd om te strijden voor etappezeges.”

Met een ritzege in 2017 en eindwinst in het bergklassement tijdens La Vuelta van 2018, kan De Gendt terugkijken op mooie momenten in Spanje. De ontsnappingskoning, die onlangs zijn contract verlengde bij het Belgische WorldTeam verlengde tot eind 2024, is erop gebrand om ook dit jaar voor nieuwe herinneringen te zorgen.

“Die ritwinst in de Giro zorgde voor een nieuwe impuls en ik voel me dan ook klaar om opnieuw een gooi te doen naar etappewinst in La Vuelta. Het wordt er uiteraard niet eenvoudiger op, maar wanneer - zoals in de Giro - alle puzzelstukjes in elkaar vallen is het zeker mogelijk. De benen en het hoofd zijn er klaar voor. In 2017 kon ik een rit winnen in de Ronde van Spanje, in 2018 mocht ik de bergtrui mee naar huis nemen. Dat zijn fijne herinneringen die motiveren om er dit jaar nog wat bij te maken”, besluit Thomas De Gendt.

Na zijn eerste deelname aan La Vuelta vorig jaar, staat de 22-jarige Maxim Van Gils ook dit jaar aan de start van de Ronde van Spanje. Voor de rit- en eindwinnaar van de Saudi Tour wordt het openingsweekend extra speciaal, met een parcours op een boogscheut van zijn woonplaats en trainingswegen.

“Dit wordt mijn tweede ervaring in een Grote Ronde en een tweede deelname aan La Vuelta. Ik wil dat wat ik vorig jaar geleerd heb nu gebruiken in jacht op een etappezege. De focus ligt in op leren hoe ik best een vroege vlucht kan aanpakken en op welke manier ik die ook succesvol kan afronden. Met Thomas De Gendt hebben we een goede mentor in het team, die ons met raad en daad bijstaat. Ik heb er de nodige klimkilometers opzitten op verscheidene hoogtestages dus richt ik me in eerste instantie op de ritten die geschikt zijn voor een ontsnapping en bovendien heel wat hoogtemeters bevatten. Ik heb enkele ritten genoteerd, maar welke dat zijn, hou ik nog even voor mezelf”, zegt Van Gils.

Foto's: Photo News.

In dit artikel